Oldalak

"Érted Bence"


A magyar futballtársadalom egyszerre mozdult meg a nyáron egy fiatal kapus tragikus történetét látva. Rakaczki Bence, a Diósgyőri VTK 19 esztendős portása a számára NB1-es bemutatkozást hozó bajnoki idény végét követően megbetegedett, izomfájdalomra és általános gyengeségre panaszkodott, majd júniusban kórházba került. A vizsgálatok kiderítették, hogy a tehetséges futballista a leukémia egyik változatában szenved, így kórházi kezelését azonnal megkezdték Miskolcon. A nyár folyamán a magyar futballtársadalom legkülönbözőbb szereplői álltak ki Bence mellett, az utóbbi napokban pedig egy kivételes játékostársnak köszönhetően Spanyolországból is támogató üzenteket küldtek a fiatal hálóőrnek.

Rakaczki Bence a Diósgyőr fiatal kapusa rendkívüli idényt tudhatott maga mögött. Először tartalékkapusként bekerült a miskolci klub felnőttkeretébe, majd tavasszal alig 19 esztendősen bemutatkozhatott a magyar első osztályban. Az érettségi vizsgákra készülő portás számára a nagyszerű idény mégis felfoghatatlan módon zárult. A leukémia híre a fiatalemberen és hozzátartozóin kívül a magyar futball szinte minden szereplőjét megérintette. A sportbarátoknak hamar eszébe juthatott Dzurják József, a korábbi ferencvárosi csatár esete, akit néhány éve támadott meg a betegség, és hosszú harcot követően végül sikerült legyőznie a leukémiát. A népszerű "Csöpi" jelenleg éppen a DVTK másodedzője, egy júliusi interjúban pedig kifejtette, a tragikus hírt követően ő is igyekezett lelket önteni Rakaczki Bencébe.

A magyar futballt követők számára megható volt látni, hogy Diósgyőrből kiindulva hogyan sorakoztak fel egyre többen a fiatal játékos mögé Magyarországon, és légiósaink közbenjárásával külföldön is. Diósgyőri szurkolók zarándokoltak véradásra, az ultrák gyűjtést szerveztek, a stadionban pedig idén minden hazai mérkőzésen látható egy molinó: "Veled vagyunk Bence, ne add fel soha!" Példaértékű az összefogás. Miközben a játékostársak egy szombathelyi nyári tornán elért díjazásukat ajánlották fel a Rakaczki családnak, az ellenfelek sem maradnak adósak a nemes gesztusokkal és jókívánságokkal - pályán és lelátón egyaránt. Válogatott kapusaink is "összezártak" fiatal diósgyőri társuk érdekében, hiszen a Boltonban futballozó Bogdán Ádám mellett Király Gábor is aláírt mezt küldött Miskolcra. Király ráadásul felkereste Bence egyik példaképét, a müncheni Manuel Neuert is, aki egy aláírt Bayern-mezzel kívánt mielőbbi felépülést.

Megható látni, hogy immár nem csak Magyarországon szorítanak a diósgyőri hálóőrnek. Bence jelenlegi, harmadik kemoterápiás kezelése alatt nemvárt támogatás érkezett Spanyolországból is. Francisco Gallardo, a DVTK andalúz szélsője korábbi spanyol csapattársait és barátait kereste fel, akik nagyszerű játéktudásuk mellett emberi kvalitásaikról is tanúbizonyságot tettek. Gallardo korábban közel egy évtizeden át tartozott a Sevilla csapatához, ahol együtt futballozott a brazil válogatott Dani Alvessel is. A Barcelona jobbhátvédje a csapat által aláírt mezzel, és egy csoportképpel üzent Rakaczki Bencének: Érte Bence (sic).

A gesztus természetesen mindennél többet jelent, de az elhanyagolható nyelvtani hibát Galíciában még így is sikerült orvosolni. A 2006-ban A Coruñában is megforduló Paco Gallardo ugyanis nemcsak Barcelonába üzent, hanem megkereste gyerekkori barátját, Carlos Marchenát is. A 69-szeres spanyol válogatott védő a Deportivo csapatát terelte össze egy csapatképre. A felirat könnyen kitalálható: Érted Bence. Mindezek után nehéz elcsépelt szavak nélkül írni a megható gesztusokról, határon innen és határon túl egyaránt. Remélhető, hogy a sok nagyszerű sportember biztatása valóban erőt ad majd Rakaczki Bencének ahhoz, hogy felülmúlja a betegséget és hamarosan újra beállhasson a diósgyőri kapuba. Hajrá, Bence!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése