Oldalak

Eb jegyzet a spanyol tiki-takáról


Amikor a donyecki elődöntőben a közönség elkezdte kifütyülni a regnáló világ- és Európa-bajnokot, egyszerre valami megváltozott. A korábban egekig magasztalt spanyol futball, a Barcelona tiki-takája immár az unalom szinonimájává vált. Egyre több szurkolónak lett elege a sablonos játékból, és még a magyar újságírók és riporterek közül is egyre többen kezdték el kritizálni a korábban szent tehénnek számító spanyol tiki-takát. A gond csak az, hogy ez már nem tiki-taka.

A spanyol sportsajtó által évek óta használt kifejezés Magyarországon szinte csak az utóbbi hetekben vált ismertté, sajnos akkor sem egészen helyesen. Noha a játékstílus már a nyolcvanas évek futballjában is létezett, Barcelonában a Rijkaard-éra után elsősorban Pep Guardiola elképzeléseként jelent meg újra. A spanyol futballban nagy hagyományokkal bíró kombinatív, gyors passzokra épülő játéknak az FC Barcelona sikerei miatt hirtelen rengeteg követője lett világszerte. A közel sem új stílust Guardiola azzal egészítette ki, hogy a kombinatív játékot a maximális labdatartás által adott kontrollra építette, amely alig engedett teret az ellenfél játékának kibontakozására.

Noha sokan úgy tartják, a spanyol válogatott ezt a játékot vette alapul, ez mégsem teljesen igaz. Miközben a Luis Aragonés vezette 2008-ban Eb-győztes csapat valódi hasonlóságot mutatott a már Rijkaard alatt is stílusos és rendkívül sikeres passzjátékot bemutató Barcelonával, ez még nem a Guardiola-féle „új tiki-taka” volt. Az igazi összefonódások kicsivel később, a Guardiola vezette Barcelona és a Del Bosque által átvett spanyol válogatott között jöttek létre. Miközben Del Bosque az elődje által felépített csapatot sikerrel vezette tovább, a világbajnokságra immár beépítette Guardiola barcelonai stílusjegyeit is.

forrás: sportyou.es
A folyamat nem állt meg a világbajnoki cím elhódítása után sem. A fokozatosan kiismerhetővé váló, majd végül kimerülő Barcelona hibáit Del Bosque egy átalakított és kizárólag a labdatartásra épülő játékkal próbálta kijavítani. A korábbi tiki-taka sajátos mutációját láthatjuk a jelenlegi Európa-bajnokságon, amely már szinte alig emlékeztet a Aragonés-, vagy akár a Del Bosque-féle világbajnok csapat játékára. A kontinenstornán látott spanyol válogatott csatár nélküli, 4-6-0 -ás felállása már kizárólag a középpálya teljes megszállására és az ellenfél játékának megfojtására irányul. Az esetenként akár 70 %-os labdatartás taktikai hatékonysága, kiegészítve a világ- és Európa-klasszis játékosok nagyszerű képességeivel egyelőre elhallgattatta az ibériai kritikusokat.

A spanyol válogatott játékának sikeressége megkérdőjelezhetetlen - jelentett ki nemrég Del Bosque szövetségi kapitány a spanyol sajtóban. Spanyolország eddig egyetlen mérkőzést sem veszített az Eb-n, a sikerek pedig (valamelyest) feledtetik a nemzetközi szinten sokat kritizált sótlan támadójátékot. Ez a játék viszont már egyáltalán nem köthető az Aragonés által megálmodott csapat taktikájához, és a hagyományos tiki-taka kombinatív stílusához sem. Az úgynevezett sokpasszos játék új értelmet nyert Del Bosque alatt, amely alig tartalmaz kombinatív elemeket és leginkább obszesszív-kompulzív labdatartásból áll. Az oldalirányú és hátrafelé történő labdajáratást egy kilencven percen keresztül tartó biztonsági játékként lehet jellemezni.

Az időtlennek tűnő középpályás passzolgatás eddig hatékonynak bizonyult, amelynek valódi fokmérője, hogy a Spanyolország összesen egy gólt kapva jutott be az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjébe. A csapat ugyanakkor közel sem verhetetlen, hiszen már a Portugália elleni elődöntőben is kirajzolódott a spanyolok achillese. A tompának látszó selección-t látszólag meglepte a portugálok agresszív letámadása, amelyre a szünetet követően sem tudtak igazán hatékonyan válaszolni. Amennyiben a taktikailag is rendkívül fegyelmezett Olaszország képes lesz magáévá tenni a portugálok által bemutatott határozott letámadást, és a hátsó stabilitás mellett pontosabban fejezi be kontratámadásait mint Németország ellen, könnyen meglepetés születhet az Európa-bajnokságon. Valódi tiki-taka nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése