Oldalak

Általános sztrájk Baszkföldön


PAMPLONA/IRUÑA - Általános munkabeszüntetésre virradtak tegnap Baszkföldön. A nacionalista szakszervezetek által meghirdetett sztrájk a három baszk provincia (Bizkaia, Gipuzkoa és Araba) mellett kiterjedt a közös történelmi hátterű Navarrai Autonóm Tartományra is, amelynek fővárosában több mint tízezren tartottak felvonulást. A munkabeszüntetés követettsége eltérő volt a négy provinciában, csakúgy mint az újabb megszorítások ellen tüntető felvonulók száma. A legtöbben a bizkaiai Bilbaóban és a gipuzkoai San Sebastiánban mozdultak meg a szakszervezetek felhívására, míg az arabai Vitoria-Gasteizben és a navarrai Pamplonában alacsonyabb követettség mellett erőszakos cselekmények is előfordultak.

"Tudod, mi lesz holnap, ugye?" - kiabálta egy férfi Pamplona egyik útkereszteződésében a túloldalon sétáló ismerősének, akit látszólag egyáltalán nem ért váratlanul a kérdés. Valóban, egy nappal a szeptember 26-ra meghirdetett általános sztrájk előtt nehéz lett volna nem tudomást szerezni a másnapi eseményekről. A várost elárasztották a munkabeszüntetésre buzdító plakátok és szórólapok. Az ELA (Baszk Munkásszolidaritás) és a LAB (Abertzale Munkásbizottság) baszk nacionalista szakszervezetek aktivistái hetekkel ezelőtt megkezdték a munkát annak érdekében, hogy Baszkföld történetének újabb általános sztrájkja sikeresnek bizonyuljon a számukra.

A két szakszervezet nemzeti karakteréből következően a mozgósítás nem kizárólag a Baszk Autonóm Tartomány területén, hanem a közös történelmi gyökerekkel bíró, szomszédos Navarrában is hetekkel korábban megkezdődött. Pamplonában, a tartomány fővárosában baszk- és spanyol-nyelvű plakátok mellett számos graffiti emlékeztetett a szeptember 26-i dátumra: Greba orokorra (Általános sztrájk). A déli 12 órára meghirdetett felvonulás és tüntetés mellett pedig a szakszervezetek már kora reggel megkezdték akcióikat, Navarrában és a három baszk provinciában egyaránt. Az ELA és a LAB sztrájkőrei elsősorban üzletek és bankfiókok dolgozóit próbálták meg rábírni a munkabeszüntetésre, amely végül nagyon eltérő követettséget hozott a tartományok különböző területein.

A Baszk Autonóm Tartományban legnagyobb szakszervezetnek számító ELA-nak és a különösen Gipuzkoában nagy taglétszámmal bíró LAB-nak legfőképpen az északi régiókban sikerült eredményes kampányt folytatnia a munkabeszüntetés érdekében. Bilbaóban és San Sebastiánban a zárva tartó üzletek mellett tízezrek vonultak fel a spanyol központi kormány megszorításai, a munkások kiszolgáltatottsága, valamint a növekvő szegénység és munkanélküliség ellen. Ainhoa Etxaide, a LAB főtitkára bilbaói beszédében kiemelte, a javak igazságosabb elosztása lehetséges és elérhető cél, Baszkföldnek pedig meg kell mutatnia, hogy a helyes út mindehhez nem a spanyol központi kormány megszorításain keresztül vezet. Etxaide felhívásával burkoltan utalt a közelgő baszk tartományi választásokra is, amelyen a LAB-hoz közeli radikális nacionalista EH Bildu meglepetésgyőzelmet szeretne aratni.

Noha az Arabában és Navarrában hagyományosan kisebb befolyással bíró nacionalista szakszervezetek Vitoria-Gasteizben és Pamplonában kevesebb dolgozót tudtak megszólítani, a munkabeszüntetés és a tüntetés ezekben a városokban több incidenst hozott. Az arabai Vitoriában egy úttorlasz felállítását követően a tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, akiket később egy bevásárlóközpont előtt különböző tárgyakkal dobálták meg a felvonulók. Hasonló incidensre került sor a navarrai Pamplonában is, ahol a sztrájkőrök egy csoportja összeütközésbe került a kiérkező rendőri erőkkel egy áruház előtt. A rohamosztagosok attakjában többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, köztük Sabino Cuadra radikális tartományi parlamenti képviselő.

Navarrában a sztrájk elsősorban az északi régiókban volt sikeres, ahol a szakszervezetek beszámolója szerint a követettség "teljesnek volt mondható", miközben Pamplonában és a tartomány középső régiójában "nagyon meghatározónak" nevezték. Amint az megszokott, a tartományi kormány és a szindikátusok által közzétett adatok és értékelések a nap folyamán nagyon eltérőek voltak a munkabeszüntetés és a tüntetők számának megállapításakor is. A navarrai sajtóban megjelent adatok szerint végül a közalkalmazottak közel 15 százaléka sztrájkolt, míg az oktatás területén a dolgozók körülbelül 35 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A szolgáltatási szektor esetében a navarrai főváros egyes kerületeiben (Parte Vieja, Rochapea) kiemelkedően magas volt a részvétel, miközben másutt (San Juan, Iturrama) alig volt érzékelhető a sztrájk hatása.

A szakszervezetek szóvivői végül sikeresnek értékelték az általános sztrájkot Baszkföldön és Navarrában egyaránt, kiemelve, hogy Pamplonában "20 000 tüntető" gyűlt össze déli 12 órakor a Plaza del Castillo főtéren. A valójában 13-15 000 főre becsülhető tömeg felvonulása kezdetben mindennemű incidens nélkül zajlott. A tüntetők az ELA, a LAB, valamint más kisebb szakszervezetek zászlajai mellett számos transzparensen mondtak nemet a spanyol és a navarrai kormány megszorító intézkedéseire. A békés felvonulás után a főtérről lassan eloszló tömeg egy része ugyanakkor a Sarasate sétányon összecsapott a rohamrendőrökkel, és további sérültek mellett a letartóztatottak száma is 15-re emelkedett a reggeli incidenseket követően.

A társadalmi szervezetek által estére összehívott tüntetést követően a nap mérlege végül a különböző politikai oldalak számára teljesen ellentétes képet mutatott. Miközben a nacionalista szakszervezetek szóvivői a navarrai munkabeszüntetést "nagyon meghatározónak", a dolgozók reakcióit pedig "lenyűgözőnek" nevezték, a kormányzó UPN (Navarrai Népi Unió) és a konzervatív PP (Néppárt) "agresszióról" és "bukásról" beszélt. Miközben a szakszervezetek felhívására Bizkaiában és Gipuzkoában mozdultak meg a legnagyobb tömegek, Arabában és különösen Navarrában a kisebb követettség ellenére végül nagyobb társadalmi feszültséget okozott a szeptember 26-i általános sztrájk.

A képek kivétel nélkül a pamplonai sztrájknap során készültek.




3 megjegyzés:

  1. Teljesen korrekt és ultrafriss beszámoló, gratula Péter! Pamplona óvárosában valóban teljesnek lehetett mondani a mai sztrájk sikerességét, teljesen kihaltak voltak az utcák és még a kínai élelmiszer bolt is bezárt, ami pedig aztán vasárnap-ünnepnap, mindig nyitva van:-) Csak mi a zarándok-boltunkkal voltunk sztrájktörők, de kora délutánra mi is inkább beálltunk a sorba és hazamentünk, miután Péter betért hozzánk és egy, a sztrájkra felhívó plakátot ragasztott az ajtónkra:-)Egyébként a nyitvatartásunk alatt a legkisebb attrocitás sem ért minket.

    Steve / Pamplona

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az elismerő szavakat, Steve, és nagyon örülök h semmilyen incidens nem ért Titeket a boltban. A sztrájk-matrica természetesen vicc volt, de ha csak egy kicsit is hozzátett a bajok elkerüléséhez, már megérte... ;)

    üdvök,
    Péter

    VálaszTörlés