Oldalak

A spanyol király vadászbalesete


Az elmúlt hét egyik legnagyobb spanyol belpolitikai botrányát János Károly király vadászbalesete okozta. Miközben a spanyol csődkockázat aggasztó méreteket ölt, a munkanélküliek aránya 23% és egy olajtársaság államosítása miatt a spanyol-argentin viszony is különösen feszültté vált, azt hihetnénk Spanyolországnak sokkal nagyobb problémái vannak a rosszul végződő vadászkalandnál.

Noha biztonsági okokból nem hozták korábban nyilvánosságra, János Károly spanyol király a dél-afrikai Botswanába utazott, hogy a vitorlázás mellett másik hobbijának, a vadászatnak szentelje idejét. A királyi szafari valamint elefántvadászat azonban kitudódott, miután egy balesetet követően a királyt azonnal Spanyolországba kellett szállítani, ahol április 14.-én egy madridi kórházban megoperálták. A spanyol sajtóban megjelent hírek szerint az uralkodó nem vadászbalesetben sérült meg, hanem a szállásán elcsúszott, és medencecsonttörést szenvedett.

Túlzás nélkül állítható, hogy a baleset sokkolta a spanyol közvéleményt és Spanyolország súlyos gazdasági helyzetére való tekintettel óriási felháborodást váltott ki. Az operáció után egy héttel a 74 éves János Károly állapota immár kiváló, bár a rehabilitációs folyamat várhatóan még több mint egy hónapot vesz majd igénybe. Ennél is hosszabb idő kellhet ahhoz, hogy a Spanyolországban egyébként túlnyomóan pozitív megítélésű királyi ház tekintélye újra helyreálljon. A király szerdán rövid bejelentést tett, amelyben bocsánatot kért: "Nagyon sajnálom. Tévedtem és nem fog többet előfordulni." Mivel minden további konkrétumot nélkülözött, ez a néhány szó a spanyol sajtó történetének egyik legalaposabban elemzett kijelentése lett.

Mivel a király a Természetvédelmi Világalap, a WWF spanyol szervezetének tiszteletbeli elnöke is, az elefántvadászat kétségkívül rossz fényt vet az uralkodóra. Az etikai oldal mellett a rendkívül magas spanyolországi munkanélküliség (a pályakezdő fiatalok körében közel 50%) és az ország aggasztó gazdasági helyzete is szerepet játszik a költséges időtöltés széleskörű elítélésében. Bármire is gondolt pontosan János Károly, a valódi luxusnak számító és sokak szerint embertelen elefántvadászat jövőbeni elkerülése sokat javíthat majd megítélésén.

2 megjegyzés:

  1. gyönyörű történet az elejétől a végéig!:D
    két a kihalás szélén lévő faj között most borult a papírforma.

    VálaszTörlés
  2. Szerencsétlen ember eleget tett már az országért, szerintem lelkiismeret fordulás nélkül elmehet vadászni is meg vitorlázni is, egyedül többet ér mint az összes politikus akiknek valóban az lenne a feladatuk, hogy megoldják a helyzetet és ki tudja merre nyaralgatnak, csak épp szerencséjükre nem esnek el.....amúgy meghívták a vadászatra, csak azért teszem hozzá, mert a felhábordás alapja az volt, hogy mennyit költhetett az útra...

    VálaszTörlés