Oldalak

Rendőrök okozták a Bilbao-szurkoló halálát


Húsvét hétfőn elhunyt az a bilbaói futballszurkoló, aki a csütörtöki Athletic Bilbao – Schalke 04 Európa Liga negyeddöntő visszavágót követő rendőri összecsapások során szenvedett súlyos fejsérülést. A boncolás eredményének ismeretében megállapították, a halált okozó sérülést egy gumilövedék okozta. A baszkföldi sajtó kiemelt terjedelemben számol be a történtekről, a tragédiát pedig politikai felelősségre vonás is követheti.

Gelsenkircheni győzelmét követően a bilbaói Athletic Club a hazai döntetlen ellenére is bejutott az Európa Liga 2012-es kiírásának elődöntőjébe. A sikeresen megvívott mérkőzés után Bilbaóban valódi örömünnep tört ki, az Oroszlánoknak nevezett egylet szurkolói önfeledt ünneplésbe kezdtek a város több pontján. A San Mamés Stadion közelében fekvő egyik mellékutcában az Ertzaintza, a baszk rendőrség összecsapott a szurkolók egy csoportjával, amelynek következtében Iñigo Cabacas Liceranzu, 28 éves Bilbao-szurkoló életét vesztette. Noha a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, több szemtanú állítása szerint a békésen ünneplő drukkerek rendőri brutalitás áldozatai lettek.

forrás: noticiasdealava.com
Az El Correo baszk napilapnak nyilatkozó szemtanúk szerint a furgonokkal kiérkező rendőrök különösebb előzmény nélkül kezdtek belelőni a tömegbe. Iñigo Cabacas ekkor szenvedhetett súlyos fejsérülést, amelyet az Ertzaintza által alkalmazott gumilövedékek okoztak. Noha Cabacast azonnal kórházba szállították, a férfi végül nem élte túl a sérülést és hétfőn elhunyt. Beszámolók szerint a tragédia helyszínén több mint ezren emlékeztek meg a szurkolóról, incidensektől és politikai felhangoktól mentesen.

Utóbbi különösen fontos, hiszen a baszk politikai életben nagy vihart kavart a tragédia. Miközben az Athletic Bilbao hivatalosan is részvétét fejezte ki az elhunyt szurkoló hozzátartozóinak, Rodolfo Ares a spanyol kormány belügyi tanácsosa sajtótájékoztató keretében mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatását ígérte. Mindeközben a baszk radikális pártok Ares azonnali lemondását, valamint a rendőri felelősség megállapítását követelik. A helyzet politikai megítélését bonyolítja, hogy a tragédia az elhunyt férfi szüleinek tulajdonában lévő bártól csupán néhány méterre történt, a vendéglátóegység pedig a környékben „hazafias” karakteréről ismert. Herriko tabernának az olyan bárokat nevezik Baszkföldön, amelyek vendégköre radikális függetlenségpártinak tekinthető.

Az Athletic Club szurkolói a Sevilla elleni hétvégi bajnoki mérkőzésen transzparenssel üzentek az akkor még kómában fekvő Iñigo Cabacasnak, a hétfő esti megemlékezést pedig Bilbao-sálak és -zászlók díszítették. Mindazonáltal nem csak a baszk drukkereket érintette meg a fiatal szurkoló tragédiája. Csakúgy, mint öt évvel ezelőtt a római Gabriele Sandri halálát követően, akit egy olasz rendőr lőtt le, Iñigo halála szinte napokon belül a nemzetközi szurkolói szubkultúra központi témájává vált. A különböző internetes fórumokon sokan részvétüket fejezték ki Iñigo Cabacas halála miatt, és a drukkerekkel szembeni rendőri erőszakra figyelmeztettek.

A hír a Kitekintő külpolitikai portálon is olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése