Oldalak

Tősgyökeres baszkok - egy kasszasiker nyomában


Miközben a nemzetközi filmszakma a mozi ellehetetlenülésétől tart az egyre növekvő illegális letöltések miatt, Spanyolországban évtizedek óta nem látott sikerrel fut az Ocho apellidos vascos (Tősgyökeres baszkok) című film. A kulturális klisékre építő vígjátékban észak és dél találkozik, hogy egy nagy adag humorral bemutassa az igazi (...) baszkokat. Vajon ennyi lenne a legújabb ibériai kasszasiker receptje?

A spanyol mozik március 14-én mutatták be Emilio Martínez Lázaro új filmjét, amelynek címe Ocho apellidos vascos (~ Tősgyökeres baszkok). A madridi rendező már számos hazai és nemzetközi sikert tudhat maga mögött, köztük a Berlinben díjazott Las palabras de Max vagy a Magyarországon is bemutatott Vágyastársakat, ám őt is meglepte legújabb filmjének kiemelkedő fogadtatása. Ezzel nincs egyedül, hiszen a spanyolországi sajtó a közel egy hónapja tartó felfokozott érdeklődés okait kutatja, miközben a korábban szebb napokat látott spanyol filmszakma a Tősgyökeres baszkoktól reméli a hazai filmművészet felpezsdülését. Martínez Lázaro elmondása szerint azonnal látszottak a forgatókönyvben rejtező lehetőségek, amelyet a Vaya semanita baszk kabarésorozat alkotó párosa jegyez, főszerepben a feltörekvő Clara Lagóval, valamint az elsőfilmes spanyol stand-up comedista Dani Rovirával.

A Tősgyökeres baszkok egy valódi andalúz szívtipró (Dani Rovira) történetét mutatja be, aki beleszeret egy csinos baszk lányba (Clara Lago) és úgy dönt, elhagyja megszokott sevillai hátországát, hogy meghódítsa őt. Noha barátai kételkednek a merész gondolat sikerességében, Rafa útra kel Baszkföldre, hogy lehengerelje Amaiát és családját, akik öreg nacionalistaként kizárólag egy "tősgyökeres baszk fiút" tudnak elképzelni a lányuk számára. A spanyol kritikusok egyetérteni látszanak abban, hogy a kulturális toposzokra építő vígjáték elsősorban a helyi közönség számára jelenthet önfeledt szórakozást, amelyet a mozilátogatók száma is megerősít. Az elmúlt hetekben nézők tömegei keresték fel a mozikat Baszkföldön, a déli karakternek köszönhetően pedig a film kiemelkedő nézettséget hozott Andalúziában is. A bemutató óta eltelt közel egy hónapban a vígjátékot mintegy négy millióan tekintettek meg Spanyolországban, amellyel már tavasszal könnyen az év kasszasikerévé válhat.

Bár köztudott, hogy a baszkok képesek és szeretnek is magukon nevetni, a kulturális klisékre épülő film elkészítésének mégis megvoltak a maga veszélyei. A regionális sztereotípiák, köztük a radikális szeparatizmus kifigurázása még mindig kényes témának számít Baszkföldön, és ebben a  tekintetben a spanyolországi nézők érdeklődése is megoszlik. Fontos volt tehát a film forgatókönyvíróinak korábbi televíziós tapasztalata, amely iránymutatónak számított a film elkészítésekor. Borja Cobeaga és Diego San José a Vaya semanita című, nagy sikerrel futó baszk kabarésorozat alkotói korábbi tapasztalatainak köszönhetően szinte egy patikamérleg pontosságával képesek a baszk ízlésvilág felmérésére. A Vaya semanita közel tíz éven át tartó sikere megmutatta, a baszk társadalom felnőtt a sokszor kényes politikai témák paródiáihoz is, amelyet megtanult megfelelő humorérzékkel kezelni. Mindez lehetővé tette az alkotók számára, hogy a Tősgyökeres baszkok akár a radikális baszk nacionalizmus elé is görbetükröt állíthasson, miközben kifigurázza az andalúz akcentus kliséjét.

kép forrása: abc.es
A regionális sztereotípiák kiaknázásának eredménye mindenkit lenyűgözött. Az Amaia apjának szerepében feltűnő Karra Elejalde, a baszk filmművészet színészóriása szerint az elmúlt 15 évben nem volt a Tősgyökeres baszkokhoz hasonló filmes jelenség Baszkföldön. A hatalmas sikerre való tekintettel a forgatókönyvírók már megkezdték a második rész ötletének továbbdolgozásán, amely minden bizonnyal az elsőhöz hasonló érdeklődésre tartat majd számot. Kérdéses ugyanakkor, hogy a regionális toposzokra építő vígjáték nemzetközi bemutatása visszaadhat-e valamit a Spanyolországi kasszasikerekből, illetve meg tudja-e egyáltalán nevettetni a spanyol/baszk társadalmat kevéssé ismerő nemzetközi mozirajongókat? Bár a film magyarországi bemutatójáról egyelőre nem tudni, a kiemelkedő spanyolországi siker és Martínez Lázaro személye némi reménnyel szolgálhat a hazai nézők számára. A film hivatalos spanyol trailere itt megtekinthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése