Oldalak

Korrika - Maraton a baszk nyelvért


Immáron 18. alkalommal indul útjára idén a Korrika, hogy a baszk nyelv védelmében bejárja Baszkföld minden zegét-zugát. A tíz napos maratoni futáson bárki részt vehet, aki úgy érzi, a baszk kultúra megőrzése közös feladat... és megér egy kis testmozgást.

Március 14-én a San Sebastián melletti Andoainból startol el a 18. Korrika, azaz a baszk népi maraton. A nagy hagyományokra visszatekintő közösségi futás célja az euskara (a baszk nyelv) és közvetetten a kultúra körbehordozása a történelmi Baszkföld egész területén. Noha a mai Baszk Autonóm Tartományban a nyelv helyzete konszolidálódni látszik, a XIX. század óta folyamatosan visszahúzódó és mára meggyengült baszkot bizonyos helyeken az eltűnés fenyegeti. A dialektálisan erősen tagolt nyelv egyik változata, a roncal-völgyi euskara az 1990-es években már kihalt, a baszk nyelv tehát sok esetben valódi segítségre szorul.

Noha a legutolsó Szociolingvisztikai Közvélemény-kutatás (2012) szerint a baszk nyelvközösség területén mintegy 12 százalékkal nőtt a baszkul beszélők száma az elmúlt 20 évben, ez a növekedés közel sem egyenletes. Miközben az euskara egyértelműen megerősödött a Baszk Autonóm Tartományban (CAV), ahol a lakosság közel 50 százaléka ma már kétnyelvű, a Navarrai Autonóm Tartományban csak mérsékelt növekedésről, Francia-Baszkföldön pedig csökkenésről beszélhetünk. Látható, hogy a nyelvpolitika alapvetően meghatározza ezeket a tendenciákat, hiszen a baszk nyelv jelentős intézményi támogatásban csak a CAV-ban részesül, miközben a navarrai kultúrpolitika közel sem kedvez az euskara számára, Franciaországban pedig egyáltalán nem elfogadottak a regionális nyelvek.

A Korrika éppen ezért a baszk kultúra és az euskara megőrzését hirdeti mindenki számára, és immáron 30 éve hordozza a nyelvi sokszínűség stafétáját Euskal Herria, a baszk kultúrközösség minden csücskébe. Az első Korrikát 1980-ban tartották, amely a nehézségek ellenére - szó szerint hóban és fagyban is elérte célját: megszületett egy olyan kezdeményezés, amellyel minden baszk kultúrát féltő ember azonosulni tudott. Az 1983-tól minden páratlan évben megrendezett Korrika ugyan a kezdetek óta átalakult és valódi tömegrendezvénnyé vált, a célja ma is ugyanaz. Ezt jelzik a rendezvény mottói is az évek során: Az euskara a tiéd (1987); Te és én, baszkul (1999) vagy éppen az idei alkalom mottója: Eman Euskara Elkarri - Egymásnak adjuk át a baszkot.

Március idusa előtt egy nappal tehát ismét elindul a több, mint 2000 kilométeres maraton, ami az olimpiai lánggal ellentétben egy pillanatra sem áll meg, határokat nem ismerve 10 napon át éjjel-nappal halad majd a staféta Baszkföld országútjain. Idősek és fiatalok, bárki bármikor csatlakozhat a menethez, akár csak néhány tíz méter erejéig. Edurne Brouard, a Korrika igazgatónője szerint "minden kézre és minden lábra szüksége van a rendezvénynek és egyben a baszk nyelvnek is." Az intézményi támogatás hiánya miatt az euskara Közép-Navarrában és Francia-Baszkföldön is komoly nehézségekkel néz szembe, és nem egyszer valódi áldozatot követel a nyelvtanulóktól. Éppen ezért az anyanyelvű baszkok (euskaldun zaharra) mellett kiemelkedően fontos szerep jut a baszkul tanulóknak (euskaldun berri), akiknek az erőfeszítése áll az idei Korrika középpontjában.

Amíg március 24-ig a staféta megérkezik a francia-baszkföldi Baionába (franciául és hivatalosan: Bayonne), a maraton mellett számos kulturális programot rendeznek a baszk kultúrközösség egész területén. Noha a legnagyobb sláger kétségtelenül az idei Korrika hivatalos dala lesz mindenütt, számtalan koncertet tartanak, miközben kiállítások, kerekasztalok és színpadi előadások is színesítik a Kulturális Korrikát. De nem csak Baszkföld mozdul meg, hiszen többek között Madridban és Barcelonában is rendeznek programokat, az emigrációban élő baszkok pedig saját "kis korrikákat" tartanak. A kiemelkedően lelkes londoni diaszpóra mellett Magyarország sem szégyenkezhet, hiszen az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem Baszk Lektorátusa is saját Korrikát szervez, amiről bővebben itt olvashattok.

Eman Euskara Elkarri - Egymásnak adjuk át a baszkot!

A képek forrása: korrika.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése