Oldalak

A magyar Korrika - Futás a kis nyelvekért


Hófúvástól és esőtől hátráltatva is elrajtolt a Korrika Baszkföldön, hogy 10 nap alatt több mint 2000 kilométert megtéve bejárja a baszk nyelvközösség minden sarkát és hírül vigye az euskara ápolásának fontosságát. A magyarországi baszk lektorátusok pedig készülnek a saját maratonra, amelyet egy hét múlva Budapesten és Szegeden tartanak.

forrás: Korrika.org
Futás a kis nyelvekért. Ez a mottója a hazai Korrikának, amelyet idén először ünnepelnek meg Magyarországon. A baszk népi maraton tiszteletére a diaszpóra tagjai a világon mindenütt tartanak programokat, és ez alól Budapest és Szeged sem lesz kivétel ezúttal. Miközben a történelmi Baszkföldön faluról-falura vándorol a baszk nyelv, az euskara stafétája, a magyarországi baszk lektorátusok saját maratonnal készülnek, ami a baszkon kívül a magyar nyelv tanulását is zászlajára tűzi.

Noha Morvay Károly professzor úttörő munkájának köszönhetően évtizedek óta tanítanak baszkot Magyarországon, az utóbbi években különösen fellendült az érdeklődés a baszk nyelv és kultúra iránt a legnagyobb hazai tudományegyetemeken. A Szegeden és Budapesten évente megrendezett Baszk Kulturális Napokat követően Izaskun Pérez lektor szervezésében idén első alkalommal a Korrika is megérkezik Magyarországra, amely minden tekintetben a baszkföldi maratont szeretné tükrözni. Cél tehát a jókedv és az euskara népszerűsítése, a magyar nyelvvel együtt.

Közhely, de a magyar Korrikára mindenkit szeretettel várnak, nem kell hozzá sem baszkul, de még magyarul sem tudni. Ha tehát kedvet érzel egy kis mozgáshoz 22-én este 7 órától a budapesti Hősök teréről startolhatsz, Szegeden pedig egy nappal később, 23-án délután 4-től a Dóm térről indul a Korrika. A táv közel sem teljesíthetetlen - Pesten 4, Szegeden 3 kilométer - és mivel a baszkföldi maratonhoz hasonlóan a magyar Korrikán is csupán a részvétel a fontos, rövidíteni is lehet az útvonalon. Aki nem szeret futni, az jöhet biciklivel vagy akár egyből a záróeseményre ugorhat: a fővárosban a Nagymező utcai Vázquezben, Szegeden pedig a Nyugi Kávézóban tartanak afterpartit. Fényképezni és sütit, netalántán házi készítésű pintxókat hozni mindkét esetben ér - ez különösen fontos!

Korrika badator - megérkezett a Korrika! Baszkföldre és hamarosan Magyarországra is, úgyhogy akinek van kedve egy kis testmozgáshoz a kis nyelvekért, az látogasson el jövőhéten pénteken vagy szombaton Budapestre és Szegedre. Szigorúan ebben a sorrendben.

Ha bármilyen kétely merülne fel Bennetek a magyar Korrikával kapcsolatban, látogassatok el az esemény facebook-oldalára vagy írjatok emailt/kommentet.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Péter! Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy benézzek a blogodra, szeretnék gratulálni hozzá, nagyon érdekesnek tűnik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm, Mexicano! Örülök, hogy tetszik a blog, olvasgass kedvedre. És bár hülyén hangzik így "rímbe szedve", de a gratuláció kölcsönös: a nyelvészeti írásaid előtt komolyan kalapot emelek.

    VálaszTörlés