Oldalak

Célba ért a 18. Korrika Baszkföldön


Vasárnap a francia-baszkföldi Baionában ért véget a 18. Korrika, amely a szervezők szerint minden eddiginél több résztvevőt mozgatott meg a baszk nyelv védelmében. A maraton záróeseményére több ezren érkeztek a baszk kultúrközösség minden részéből, egy napra felébresztve az álmos dél-franciaországi kisváros lakóit.

Miután Baiona (franciául és hivatalosan: Bayonne) lakossága a legutóbbi népszámlálási adatok szerint sem éri el az 50 ezer főt, nem túlzás azt állítani, hogy a múlt vasárnapi Korrika-záróesemény kifordította magából a várost. Több mint 2000 kilométer megtétele után március 24-én véget ért a 18. Korrika, a célállomásra pedig ezrek érkeztek ünnepelni egész Baszkföldről. A délelőtti órákban tucatjával gurultak be a buszok Baiona központjába, miközben sok érdeklődő autóval érkeztek. A napsütéses tavaszi időnek köszönhetően idősek és fiatalok, egyedülállóak és kisgyermekes családok egyformán jól szórakozhattak a Korrika záróbuliján, amely nem szűkölködött programokban.

A város nevezetességei mellett - amelyek közül mindenképpen ki kell emelni a Baiona jelképének számító katedrálist és a néprajz iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan Baszk Múzeumot - a látogatók három színpad programjaiból válogathattak. Miután a déli harangszóra megtelt az Aturri (franciául: Adour) és az Errobi (Nive) összefolyásánál található városháza előtti tér, mindenki a maraton érkezését várta. A szervező AEK zászlóival díszített utolsó kilométerekre sokan csatlakoztak a futókhoz, a megérkezést pedig hatalmas taps és üdvrivalgás fogadta. A városháza előtt felállított színpad mellett a tömegben is felhangzó zeneszó valódi népünnepély hangulatát keltette, ami végül a stafétában hordozott titkos üzenet felolvasásakor csúcsosodott ki.

A hivatalos záróeseményt követően egy fedett sátorban, valamint két szabadtéri színpadon folytatódtak a programok egészen a késő esti órákig, nagyrészt nép- és könnyűzenei koncertekkel. A tavaszias, vagy kis túlzással már-már kora nyári időben egyik színpadtól a másikig hömpölygött a tömeg, és bár a színpadok melletti pultoknak hála senki nem maradhatott éhes és szomjas, a helyi vendéglátóegységek tulajdonosai sem panaszkodhattak a vasárnapi bevételre. Az Errobi bal partján található Kis-Baiona utcáin szinte karneváli hangulat uralkodott. A Madonna-turnén ismertté vált baszk népzenét játszó Kalakan mellett a délután kiemelkedő eseménye volt az Esne Beltza együttes koncertje, akik az idei Korrika hivatalos dalát is jegyezték.

A különböző fellépéseknek és programoknak köszönhetően valószínűleg senki sem unatkozott vasárnap Baionában. Edurne Brouard, a Korrika igazgatónője a záróeseményt követő bilbaói sajtótájékoztatón kijelentette, minden korábbinál sikeresebb volt az idei Korrika, amely a Baszkföld-szerte megmozduló tömegeken kívül az interneten is hatalmas közönséget vonzott. Kiemelte továbbá, hogy a baszk diaszpóra számos pontján, 30 országban  tartottak saját maratont (köztük Magyarországon is), ami "valódi világeseménnyé változtatta a Korrikát." Az Egymásnak adjuk át a baszkot, amely az idei alkalom jelmondata volt, végül valósággá vált Baionában, ahol anyanyelvűek és nyelvtanulók egyaránt baszk szóval töltötték meg a város utcáit. A Korrika célba ért.

Híd az Errobi felett, a háttérben tradicionális baszk tengerparti építészeti stílus
Nagy-Baiona ellenfényben a katedrális tornyaival

A naplemente árnyai
Lakóházak a régi várfal mentén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése