Oldalak

Újabb léket kapott a madridi stadion-beruházás


Noha sokáig úgy tűnt, a Madrid központját érintő városrehabilitációs projekt képes lesz ellenállni a Spanyolországban különösen súlyos következményekkel járó gazdasági és pénzügyi válságnak, egy januári bírósági ítélet újabban megtorpedózni látszik a városvezetés, az Atlético de Madrid futballklub, valamint a Mahou cég gigantikus beruházását.

A jelenleg kialakult helyzet hátterében a 2000-es évtized nagyszabású városrehabilitációs tervei állnak, amelyek Alberto Ruiz-Gallardón korábbi néppárti polgármesterhez köthetőek. A 2011-ben az igazságügy-miniszteri poszt érdekében leköszönő Gallardón egyaránt nyolc évig töltötte be Madrid Autonóm Tartomány, valamint Madrid város legmagasabb tisztségét, és ő indította el a később presztízsberuházássá váló Manzanares folyó partját érintő teljes körű városrehabilitációs hadműveletet. A kezdetben az M-30-as autópálya föld alá vezetését, majd a Madrid-Rio projekt részeként a madridi folyópart közel 650 hektáros területének teljes parkosítását lefedő óriásberuházás utolsó szakaszát a Mahou Sörgyárak, valamint a Vicente Calderón Stadion elbontása jelenti.

A spanyol sajtóban Mahou - Calderón Hadműveletnek nevezett projektről szóló megállapodást hosszú tervezési folyamat és közel egy éves tárgyalássorozatot követően 2008-ban írták alá a város, az Atlético, a Mahou valamint az FCC építőipari nagyvállalat képviselői. Akkor úgy tűnt, végül minden problémát sikerült elhárítani. Az eredeti megállapodás szerint a Madrid belvárosától délre, közvetlenül a Manzanares folyó partjára épült Vicente Calderón Stadiont, valamint a mellette elterülő Mahou Sörgyárat elbontják, helyükön pedig nagy kiterjedésű zöldövezetet és lakóparkot hoznak létre. A terület ellenértékeként a Mahou céget valamint az Atlético de Madridot anyagilag kárpótolják, ezen felül pedig a futballklubnak új stadiont is biztosítanak.

Annak ellenére, hogy Madrid korábban soha nem rendezhetett olimpiai játékokat, a főváros birtokában lévő, leromlott állapotú Madridi Olimpiai Stadiont, közkeletű nevén a Peinetát ajánlották fel az Atlético számára. A terveknek megfelelően a stadion teljes átépítését és 70 000 fős bővítését állami megrendelésre az FCC végezte volna el a 2012-es olimpiai pályázat keretében, majd a stadion a játékok végeztével az Atlético tulajdonába került volna. Enrique Cerezo, a klub elnöke valamint Miguel Ángel Gil Marín, az igazgatótanács vezetője elégedetten jelentette ki: az Atlético nagyszerű üzletet kötött, hiszen három éven belül Európa legmodernebb stadionjában játszhatja majd mérkőzéseit.

Peineta (2010)
Az impozáns látványtervek ellenére nem minden szurkoló volt elégedett a bejelentéssel. Miközben a klub jelenlegi arénája, az 1966-ban épült, ám többször felújított Vicente Calderón Stadion a város központjában, az ikonikus Manzanares folyó partján áll, addig a Peineta Madrid külterületén található. A jelenlegi, 54 000 fő befogadására alkalmas stadion az UEFA 5 csillagos értékelésével bír, kapacitását és színvonalát tekintve is kielégíti a klub szurkolóinak igényeit.

A gazdasági válság elmélyülésével egyre többen kezdték megkérdőjelezni a beruházás megvalósíthatóságát is. Az Atlético vezetősége azonban még úgy is ragaszkodott a beruházáshoz, hogy a klub anyagi kárpótlása áldozatul esett a gazdasági racionalizációnak. Bár Madrid 2012-es és 2016-os olimpiai pályázata sem ért célba, a módosításoknak köszönhetően a megállapodást a 2020-as kandidálásra is érvénybe léptették. Miközben az eredeti tervek szerint a Peineta átadását követően az Atlético már 2010-ben (!) új stadionjában fogadhatta volna ellenfeleit, a költözés időpontját 2012-re, majd 2015-re kitolták.

A több éves csúszás nem csak a közvélemény bizalmát rengette meg, hiszen a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a beruházási feltételek is nagyban megváltoztak. Noha sokáig úgy tűnt, a város, az Atlético, a Mahou valamint az FCC tartani tudja magát a megállapodáshoz, ez év január végén a Madridi Legfelsőbb Bíróság ítélete megvétózta a Calderón területének építési terveit. Mint arra a sajtóértesülésekből következtetni lehet, a beruházó nagyvállalat a folyópartra építendő toronyépületek (luxus-irodák és -ingatlanok) bevételeiből kívánta fedezni a Peineta stadion megemelkedett építési költségeit. A hatályos törvények szerint ugyanakkor a Manzanares folyó partjára négy emeletnél (három emelet, plusz tetőtér) magasabb ingatlanok nem építhetőek.

Esperanza Aguirre, Madrid Autonóm Tartomány elnök-asszonya kijelentette: a beépíthetőségi törvény hatályos, nem tehetnek kivételt a projekttel. Éppen ezért jelenleg úgy tűnik, a sajtóban Mini Manhattanre keresztelt beruházást nehéz lesz keresztülvinni jelenlegi formájában. Bár a városházán hangsúlyozzák, hogy a Peineta átépítése nem állhat le, a kialakult helyzet óriási presztízsveszteséget jelent a fővárosnak. A folyópart rehabilitációjának elmaradása veszélyeztetheti a Peinetát is, ami egyértelműen a madridi olimpiai pályázat zászlóshajója.

A jelenleg kialakul helyzet egyaránt rendkívül kellemetlen tehát a városvezetésnek valamint az Atlético de Madridnak is, nem beszélve a pusztán gazdasági szempontokat figyelembe vevő Mahou Sörgyárról, valamint az FCC építőipari vállalatról. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyja a városi bíróság ítéletét, a már korábban megbillent beruházás könnyen zátonyra futhat. Az Atlético de Madrid új stadionjával, és a 2020-as madridi olimpiával együtt.

2 megjegyzés:

  1. elbontani a calderónt és egy sörgyárat...
    beteg a világ.

    VálaszTörlés
  2. A Vicente Calderónt lebontani bűn, gyönyörű, nagyon jó állapotban van, és felháborít, hogy a klub vezetése belement ebbe az egészbe. Van, amit nem lehet pénzzel pótolni. Az Atlético egy másik stadionban szerintem olyan lenne, mintha a riói Jézus-szobrot átraknák Brazíliavárosba.

    VálaszTörlés