Oldalak

Fieszta: spanyol futballshow a Sport Televízióban


Csak idő kérdése volt, hogy a nagysikerű Harmadik Félidő után a Sport Televízió másik zászlóshajójának, a spanyol bajnokságnak is showműsort szenteljen. A március 12.-én útjára indított Fieszta első adásában a spanyol futball magyar szerelmesei bepillantást nyerhettek a La Liga kulisszáiba, és egy kicsit a spanyol életérzésbe is. Miközben az új műsor valószínűleg nagy sikert fog aratni a a Real Madrid és Barcelona szurkolók körében, a semleges futballkedvelők joggal ráncolhatják a homlokukat: csupán ennyiből állna a spanyol labdarúgás?

A Sport Televíziónál láthatólag nagy energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy az immáron 2015-ig a csatornán maradó spanyol futballközvetítések egy igazán igényes háttérműsort kapjanak. A Fieszta ugyanakkor jóval több, mint egyszerű háttérműsor, köszönhetően az állandó és meghívott vendégeknek, valamint az aprólékosan kidolgozott díszleteknek is. Máté Pál, a csatorna főszerkesztője minden bizonnyal nagy gondot fordított arra, hogy a Harmadik Félidő esetében már sikerrel alkalmazott, egyedi és aprólékos díszletezéssel valódi futballshowt teremtsenek. Természetesen ízlés kérdése, hogy a kétségkívül erős vizuális hatás mennyire nyeri majd el a nézők tetszését, mindenesetre a hordókra festett Puskás és Kubala portrék képezik talán a díszlet legötletesebb részét .

Úgyszintén hordókra festve jelenik meg a katalán zászló színeiben pompázó panelt uraló Real Madrid és FC Barcelona címer, amely a főcím képeivel kiegészítve hamar egyértelműsíti a műsor tematikáját. Noha a műsor házigazdája, Faragó Richard többször is kiemelte, hogy az új műsor a spanyol futball és egyben a spanyol kultúra egészét is közelebb kívánja hozni a nézőkhöz, az első adás tematikája csakhamar egyértelművé tette: a Real és a Barca, valamint Madrid és Barcelona uralja majd a Fiesztát. Miközben Javier Pérez Bazo úr köszöntőjében kiemelte, a futball új ismereteket hordoz és lebontja a kulturális határokat Spanyolország és Magyarország között, a jól ismert Madrid-Barca párharc további hangsúlyozása ezt egyáltalán nem segíti elő.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Javier Pérez Bazo úr személyében első adásában különösen megtisztelő vendéget fogadhatott a Fieszta. A Budapesti Cervantes Intézet igazgatójaként, akadémikusként és diplomataként Pérez Bazo úr szavai a spanyol futballról és a kultúráról igazán nagy jelentőséggel bírtak. Mivel nem élő showműsorról beszélünk, sajnálatos volt a tolmácsolás minősége illetve a hangalámondás, ami néhol zavarónak is bizonyult. Az állandó vendégek között örömteli volt látni a korábbi személyes élményeit is megosztó Vincze Ottót valamint Hajdu Attilát, akik immáron a televíziózás világában is tapasztalt, jó megjelenésű személyiségek. Érdekes színfoltja a műsornak továbbá Torres Dani, aki ecuadoriként, a latin zenész kliséktől sem mentes szerepében meglepően jól illeszkedik a műsor menetébe.

A műsor legnagyobb erősségét mindazonáltal Farkas Norbert riportjai adják. Miközben ezek a betétek magazin-jelleget kölcsönöznek a Fiesztának, egyszerre hordozzák magukban a szakmai professzionalizmust és a jó értelemben vett bulvár-karaktert is. Mint az első adásból is kiderülhetett, Farkas Norbert 12 éve dolgozik a Sport Televízióban, és sokoldalú nyelvtudásának, valamint rendkívüli fellépésének köszönhetően a mediterrán futballvilág számos nagy egyéniségével készített már interjút. Miután a spanyol futball mellett a spanyol kultúrát is kiválóan ismeri, Farkas riportjai úgy futballszakmai, mind kulturális szempontból nagyon magas színvonalúak, ebben a műsorban pedig kétségkívül a legjobbját nyújthatja majd .

Azonban mint azt Pérez Bazo úr is kiemelte a műsor végén, a spanyol futball nem csak Madrid és Barcelona, hanem számos más, nagy múltú klub is szerves részét képezi a La Liga vérkeringésének. Az igazgató úr által is említett csapatok és társaik adják a spanyol futball gerincét, így hát a Real Madrid és a Barcelona mérkőzésének összefoglalója, valamint a két csapat sztárjainak szokásszerű méltatása nem mutat be többet, mint a jéghegy csúcsa. Az első adás után kijelenthető tehát, hogy a Fieszta valódi kihívását a Sport Televízió által hangoztatott ars poetica beteljesítése jelenti majd. Ha ugyanis a következő adásokban megmarad a Madrid és a Barca kizárólagos dominanciája, a műsor nem lesz képes sem a spanyol futball, sem pedig a spanyol kultúra mérhetetlen és csodálatos sokszínűségének bemutatására. Mindezt pedig Pérez Bazo úrral egyetemben mi is nagyon sajnálnánk.

11 megjegyzés:

  1. Kedves Molnár Péter! Jó volt olvasni az írását, de (mint nagyon régi Sport TV-s nézőnek és főleg Faragó Richard nagy tisztelőjének) engedjen meg egyetlen megjegyzést. A műsor házigazdája lassan 20 éve van a pályán és (ha jól emlékszem) 2004 vége óta a Sport TV-ben. Óriási múlttal rendelkezik a szakmájában, ezért illene a nevét helyesen írni: ő Faragó Richard, így, egyszerűen "a" betűvel. És tudom, ez neki is a vesszőparipája! Üdvözlettel, Ákos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ákos,

      A hibát azonnal kijavítottam, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Természetesen az elgépelés mit sem változtat Faragó Richard megítélésén, akit hozzád hasonlóan nagyon tisztelek szakmai múltja miatt. Ugyanakkor egyet kell értsek Jose Luis Mikropival, a kritika leglényegesebb része talán mégsem egy lemaradt vessző lenne.

      Üdvözlettel:
      Péter

      Törlés
  2. Nagyon jó kis cikk, jó meglátásokkal. Valóban az a legnagyobb hiba, hogy Faragó Richard neve helytelenül volt leírva. Remélem a sport tv is csak ekkora bakikat fog elkövetni a műsorban.

    Az hogy a műsor csak a két "kirakat klubbról" szól sajnos nem meglepetés. A sztárkúltusz világtendencia. Az aranylabda is kétesélyes, bármi is lesz az eb-n, illetve az évben. Ez már márciusban borítékolható. az igazi baj tényleg az, hogy mind az Lfp, mind a játékvezetők is minden segédletet megadnak ahhoz, hogy kétcsapatos legyen a bajnokság. Pedig a La liga attól jó, hogy 26 forduló után is csak 16 pont van a kieső, és a bl helyek között. Hiú ábránd, de tényleg több figyelmet érdemelne mondjuk a Bilbao, az Espanyol, a Rayo, vagy éppen az Atletico Madrid.

    Jose Luis Mikropi

    VálaszTörlés
  3. félek az ilyen műsoroktól. a kommentátorok is annyira képtelenek tovább lépni a Real, a Barca és Messi istenítésén, hogy egy Valencia-akármi meccs közben is azt hallgatom mekkora király a Barca és, hogy ez a Messi ilyen meg olyan zseniális, blabla... az meg aztán külön jó lesz, ha egy egész műsort ennek fognak szentelni, de ne így legyen.

    VálaszTörlés
  4. Az egyik legnagyobb problémának azt tartom,hogy TALÁN Farkas Norbi kivételével senki még fele annyit sem tudna érdemben szólni egy Atleticoról vagy egy Valenciaról mint a két "gigászról".Pedig ez is két rendkívül nagy múltu csapat, és még említhetnék többet is.Nincsenek a köztudatba a nagy kontraszt miatt, és sajnálatos módon szerintem Hajdu,Vincze vagy Torres Dani nem tud reális képet formálni ezekről a csapatokról.Szakértelem szemszögéből nehéz valamihez ugy hozzászólni, hogy nincsenek tisztában a kerettel, nem tudják ki hol játszik,s ki váltaná, ha ő sérült lenne....stb. Barcán és Realon kívül nagyon felületesen kezelik a többi La ligás klubbot!Nem ismerik őket!Ez a szomorú!
    Hajrá Atletico!!

    VálaszTörlés
  5. A Fieszta is olyan „semmilyenízű” műsor lett, mint a Harmadik Félidő. Sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek... szerintem ennél többre is képesek lennének... vagy nem!

      Törlés
  6. Kedves Péter,

    nekem nagyon tetszett a tolmácsolás színvonala. Mik voltak az ezzel kapcsolatos kifogásaid?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kommentelő,

      Tulajdonképpen nem tolmácsolással volt a baj, inkább a technikai megoldással. Furcsának találtam, hogy a felvételről sugárzott műsort majdhogynem szinkrontolmáccsal adták le. Sajnos emiatt Pérez Bazo urat nehezen lehetett érteni, viszont ahhoz elég hangos volt, hogy zavaró legyen a magyar szövegbe is.

      üdvözlettel:
      Péter

      Törlés
  7. Szerintem tényleg szinkrontolmácsolással ment végig, de magyarul egész követhetőnek tűnt. No, nézzük a folytatást.

    VálaszTörlés
  8. Oké, de a műsor nem élő, ugye? :) Meglátjuk majd...

    VálaszTörlés