Oldalak

Christmas Special


Mivel már csak néhány nap van hátra karácsonyig, itt az ideje, hogy a KultúrTapason is elővarázsoljuk a puttonyból a karácsonyi hangulatot. Természetesen már Spanyolországban is javában készülődnek az ünnepre, ami remek alkalmat jelent számunkra egy kis kíváncsiskodásra.

A spanyolok szeretik megadni a módját a dolgoknak, és ez a karácsony esetében is így van. Mivel a vallásosság még mindig erősen meghatározza a spanyol társadalmat, a karácsony kiemelt szerepet tölt be az ünnepek között. Persze csakúgy mint nálunk, az ottani karácsonyt sem kizárólag a vallásosság jellemzi, hiszen mindenhol eltérőek lehetnek a szokások. Az ünnep sokszínűsége pedig különösen fontos Spanyolországban, miután minden régiónak megvannak a saját tradíciói. Ilyenek például az északi tartományok mitológiai figurái, akik - csakúgy mint a Mikulás - ajándékot hoznak a gyerekeknek. A galíciai Apalpador, a kantábriai Esteru és a baszk Olentzero mind olyan jóságos teremtmények, akik a helyi népi kultúra évszázados alakjaiként örömet szereznek a gyermekeknek.

Valencia
Éppen emiatt a sokszínűség miatt Spanyolországban a karácsonyi szokások nagyon eltérhetnek a különböző régiókban. Ha már a gyermekek megajándékozásánál tartunk, tudnunk kell azt is, hogy a spanyol lurkók nagy részének egészen vízkeresztig, azaz január hatodikáig kell várnia az ajándékok megérkezésére. Spanyolországban ugyanis a Háromkirályok (Los Reyes Magos) hoznak ajándékot a gyerekeknek. A szenteste (Nochebuena) családi körben, fenyő állítással és vacsorával telik, ami után a spanyolok a kakas miséjére (Misa de Gallo), azaz az éjféli misére mennek, amint az nálunk is szokás.

De tegyük a szívünkre a kezünket, a karácsony egy kicsit (?) az ételekről, a közösen elfogyasztott ebédekről és vacsorákról is szól. A spanyolok pedig szeretnek és tudnak is enni, úgyhogy az ünnepi asztalra arrafelé is válogatott finomságok kerülnek. A menü ismét régiónként eltérő lehet, hiszen a nagy halászati hagyományokkal rendelkező tartományokban, például Galíciában előfordulnak a karácsonyi halételek, míg másutt inkább a bárány és a pulyka foglalja el a terített asztal közepét. Ha pedig még marad hely, az édességek és aprósütemények végeláthatatlan sora várja az édesszájú spanyolokat. A "bejgli-pozíció" kétségtelenül a turrón nevű mandulás édességet illeti, ami kissé - az egyébként szintén hagyományos - marcipánra hasonlít. Persze ez még csak a kezdet, hiszen a mandula levestől a Háromkirályok kuglófjáig nagy ám a választék.

A karácsonyi szokások között is nagy különbségek vannak, de most nem a regionális dolgokra kell gondolni. A hagyományos karácsonyi dalok (villancicos) és a betlehemezés mellett Spanyolországban hatalmas népszerűségnek örvend a lottózás is. A spanyolok egyébként is szerencsejáték fanatikusok, a karácsonyi lottó (Lotería de Navidad) pedig túlzás nélkül őrületbe kergeti őket. Mindenki lottózik, és mindenki szeretné megnyerni a karácsonyi fődíjat (El Gordo), vagy legalább a több, mint 15 000 (!) nyerőszám valamelyikét a sajátjának tudni. A Gordo - spanyolul annyit tesz: Kövér - 2013-ban nem kevesebb, mint 2 milliárd euró, és ha az ember úgy számol, hogy legalább a 15 000 nyerő szelvénybe neki is jó esélye van bekerülni, könnyen érthetővé válik a spanyolok hatalmas karácsonyi játékkedve.

2 megjegyzés:

  1. A lottó őrületet alátámasztom...Nem tudok eljutni a Sol-tól a Gran Vía-ig, mert olyan sor áll a sétáló utcában mint nálunk a Sziget előtt...Melyik kultúrának mi a fontos, khm:)
    Megint jó írás Peti!

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, ez a lotería de navidad elég notórius. ;) Válság idején nem nagy befektetés az a 20 euró, pláne ha 4 milliót nyerhetsz! :)

    Mikor jössz haza, Dalma?

    puszillak!

    VálaszTörlés