Oldalak

2. Forduló idegenben: Anoeta & San Mamés


A Riazorban tett a coruñai látogatásunk után a második idegenbeli fordulóban Baszkföldre utazunk és meglátogatjuk az Anoetát és a San Mamést. Itt a 2. forduló idegenben!

A baszk derbik történetének egyik legkülönlegesebb anekdotája egy 1976-ban lejátszott mérkőzéshez kötődik, amin a két csapat az akkoriban tiltottnak számító baszk zászlóval, az ikurriña-val lépett pályára. A jelképet végül '77 januárjában legalizálták, de a játékosok döntése jól szimbolizálta a baszkok összetartó erejét még egy ilyen kiélezett rangadó előtt is. A túlzás nélkül (futball)történelmi jelentőségű esemény azonban nem a Real Sociedad mai pályáján, hanem a korábbi Atotxa Stadionban játszott derbin történt. Az Anoetát ugyanis 1993-ban avatták föl, és csupán azóta játszik benne a Baszkföldön és egész Spanyolországban is csak La Real-nak nevezett klub.

Az újonnan épített pályák egyik sajátossága, hogy a belvárostól távol fekszenek, csakúgy mint az Anoeta, amely San Sebastián déli peremén található. A hullámos, kagylószerűen elterülő pálya külseje modernitást tükröz, az emelkedő lépcsősorok és vasbeton kiszögellések kissé futurisztikus külsőt kölcsönöznek a létesítmények. A stadionturistákat egy kisebb ajándékbolt és a Real centenáriumára átadott múzeum is várja 4 euróért, plusz 2-ért pedig a túrán is részt vehetünk. Amellett, hogy a Spanyolországban uralkodó sziesztaidőt itt is betartják, arra is figyeljünk, hogy a látogatásokat felváltva baszk és spanyol nyelven tartják. Mivel a stadion hivatalosan multifunkcionális létesítménynek számít, a san sebastiáni drukkereknek az atlétika-pálya hátrányaival is meg kell küzdeniük, amely kétségkívül csökkenti az összességében modern stadion pozitív összképét.


A szomszédos Bilbao szurkolóinak ugyankkor nem kell hasonló nehézségekkel szembesülniük. Az Anoetával ellentétben az Új San Mamés stadion (baszkul: San Mamés Barria) a jelenlegi közvetlen szomszédságában, Bilbao központjától nem messze fog megépülni. A hagyomány és az értékek tisztelete elsődlegesnek számít az Athletic Club háza táján. A bilbaói csapat 1898 óta íródó történetében csak és kizárólag baszk nemzetiségű játékosok játszottak, és a klubtagok kérését elfogadva ezen a szabályon akkor sem változtattak, amikor néhány éve az Athletic a kiesés szélére sodródott. Végül azonban a csapat bent maradt, és ezáltal továbbra is elmondhatja magáról, hogy a Madriddal és a Barcelonával egyetemben soha nem esett még ki a spanyol első osztályból.

Ilyen előzmények közepette az embernek hevesebben dobog a szíve, amikor a stadion előtti Sabino Arana megállóban leszáll a villamosról. A közel 40 000 fős pálya meglepő módon elbújik a házak között, szinte beleolvad a környezetébe. Az 1982-es spanyolországi világbajnokságra felújított és átalakított aréna impozáns külsejét a szürkés fémburkolatnak köszönheti, amellyel egyértelműen elüt a spanyol stadionok tradicionális kinézetétől. Az Athletic Clubot körülvevő legendák a stadionhoz is szorosan kötődnek, lévén, hogy az 1913-ban épült pálya az egykor szomszédos Szent Mamasz kolostora után kapta a nevét, és a mártír halálára utalva a Bilbao futballistáit a mai napig San Mamés oroszlánjainak hívják. A Katedrális (La Catedral) - mert így is nevezik - éppen ezért az egyik legnagyobb tisztelettel emlegetett stadionok közé tartozik Spanyolországban.

A falatnyi ajándékbolt a megállóhoz közel, míg az Athletic múzeum a pálya másik oldalán található. Személyes tapasztalatok sokaságát követően a magyar futballturista általában már annak is örülhet Spanyolországban, ha a derék hispánok a kötelező "Puskás" mellett nagyjából el tudják helyezni Magyarországot a térképen. Ehhez képest nem kis meglepetést okozott, amikor a San Mamés-idegenvezetője a Honvédról és a Ferencvárosról kezdett mesélni. Arról a Ferencvárosról, aki a legtöbbször verte ki a Bilbaót nemzetközi kupából, és akinek a 60-as évekből származó klubajándéka a mai napig megtalálható a múzeum egyik vitrinjében. Kétségtelen, a futballkedvelőt elkényeztetik a Katedrálisban. Bár a múzeum nem nagy, a stadionlátogatás több, mint egy óra hosszú a Spanyolországban megszokott 30-40 perc helyett - mindezt 6 euróért

Igazi szentélye ez a futballnak, amely nem csak a nevében marad Katedrális, és aminek a lebontása igazán nagy kár. Vigaszt csupán az nyújt, hogy az új pálya közvetlenül a mostani mellett fog felépülni, olyannyira, hogy a jelenlegi főlelátó helyén lesz majd az új tribün. A régi San Mamés jelképének számító ív pedig az újba költözik, ami szimbolikus jelentőségű. Az Athletic tiszteli a hagyományokat és megbecsüli a múltját. A sikerek pedig előbb-utóbb visszatérnek majd az oroszlánbarlangba, a 8 bajnoki cím és a 23 kupagyőzelmet újabbak követik majd. 2012-ben már igazán közel jártak hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Eddig is különösen szerettem a Bilbaót, de most még inkább megerősödött a gondolat, hogy egyszer ide el kell jutnom és meg kell néznem egy meccset!!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy így látod, Sarita. :) Egy Bilbao meccs még nekem is fel van írva házi feladatnak...

    Péter

    VálaszTörlés