Oldalak

Szemtől szemben: a spanyol miniszterelnök-jelöltek televíziós vitája


November 7.-én, hétfőn tartották meg Spanyolországban a közelgő választások előtti első és egyetlen televíziós vitát, amelyen a jelenleg kormányon lévő Szocialista Párt (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) jelöltje Alfredo Pérez Rubalcaba és az ellenzéki Néppárt (Partido Popular – PP) jelöltje Mariano Rajoy vett részt. A 100 perces vita folyamán egymásnak feszült a két spanyol miniszterelnök-jelölt, ugyanakkor valódi fordulatot nem láthatott az egyes adatok szerint közel 12 millió tévénéző, aki hétfő este a „szemtől szembent” választotta.

forrás: diariodeavisos.com
Csak azért néztem, mert nem volt más” – jelentette ki egy idős úr az El Mundo politikai napilap video-riportjában a vita másnapján. Valóban, hétfő este nehéz helyzetbe került az a tévénéző Spanyolországban, aki nem volt kíváncsi a vitára, hiszen az állami csatornákon kívül a kereskedelmi adók egy része is közvetítette a jelöltek retorikai összecsapását. Spanyolországot döntő többségében megmozgatta a Televíziós Tudományok és Művészetek Akadémiája által rendezett vita, amelyet az intézmény elnöke, Manuel Campo Vidal moderált. Annak ellenére, hogy az eddigi adatok szerint az esemény kiérdemelte a tévénézők figyelmét, valódi fordulat híján nem változtatott döntően a kampány eddigi lefolyásán illetve a várható választási eredményeken. Az előrejelzések szerint a Néppárt nagy fölénnyel nyerheti meg a november 20-i parlamenti választásokat, és az abszolút többség megszerzésének a lehetősége sem tűnik kizártnak.

Miközben Alfredo Pérez Rubalcaba szocialista jelölt elsődleges célja az volt, hogy a vita által kínált, több helyen utolsó esélynek nevezett lehetőséget megragadja, addig a néppárti Mariano Rajoy fölényes vezetése megnyugtató tudatában ülhetett vitaasztalhoz hétfő este. A vita lefolyása meglehetősen merev, előre egyeztetett szabályok szerint zajlott. A rövid köszöntő monológok után három elkülönülő blokkba tömörödve jelentek meg azok a témák, amelyeket Spanyolország jelenlegi helyzetében a legfontosabbnak gondoltak tárgyalni. A jelöltek felváltva, tetszőleges hosszúságban beszélhettek a témakörökön belül, de a blokkok nem egyforma időtartalmúak voltak. Az első – és legfontosabbnak tartott – gazdaságra 40 perc, a jóléti állam juttatásainak kérdésére 30 perc, a harmadik sokszínű témára pedig 20 perc állt rendelkezésre, a végén egy 3 perces zárómonológgal.

A köszöntő monológok során látszott, egyik politikai veterán sem tudja magát teljesen függetleníteni a rá nehezedő nyomástól. Noha a vitát indító Rajoy valamivel magabiztosabbnak látszott a kényszeresen pislogó, láthatóan feszült Rubalcabanál, a gazdasági blokk megkezdésekor ez a helyzet csakhamar megfordult. A témát megnyitó Rubalcaba nagy aktivitással vetette magát a vitába, és a stílusára jellemző magyarázó, tanári hangnemben nekilátott gazdasági elképzeléseinek kifejtéséhez. Rajoy válasza pedig egészen komikus módon fedte fel a néppárti jelölt feszült lelkiállapotát, amikor „Alfredo Pérez Rubalcaba úr” helyett „Alfredo Rodríguez Rubalcabának” hívta vitapartnerét, a jelenlegi spanyol miniszterelnök, Rodríguez Zapatero után (ez az elszólás néhány perccel később majdnem újra megismétlődött). Rubalcaba reakciója természetesen nem maradt el, emlékeztetve Mariano Rajoyt a Zapatero ellen korábban két ízben is elvesztett választásokra.

Az első tematikus blokknak korábban kulcsszerepet tulajdonítottak a politikai elemzők, hiszen az euro-válság továbbra is nagy nyomást gyakorol Spanyolországra. Miközben a munkanélküliek száma meghaladja a kritikus 5 millió főt, rohamosan nő a társadalmi feszültség és a közvélemény megoldásokat vár. A november 20.-i, előre hozott választások nyertesére tehát óriási feladat hárul. Ennek a feladatnak az ismertetésére szorítkozott Alfredo Pérez Rubalcaba, aki amellett, hogy saját elképzeléseit vázolta, heves kérdésfelvetésbe fogott a néppárti választási programmal kapcsolatban. A riporteri posztúra pedig láthatóan meglepte Mariano Rajoyt, aki igyekezett kitérni a kérdések elől és inkább általános, populista hangvételű kijelentésekkel ráterelni a figyelmet a jelenlegi, igen súlyos gazdasági helyzetre. A néppárti kampány középpontjában minden tekintetben a változás áll, és ezt a vita is jól mutatta.

A gazdasági blokkot követő stúdióelemzés folyamán nyilvánvalóvá vált, a Rubalcaba által alkalmazott „kérdezőbiztosi” taktika nem csak Mariano Rajoyt lepte meg, hanem a Televisión Española (TVE) által meghívott politikai elemzőket és újságírókat is. A folyatatás ugyanakkor valamivel kiegyenlítettebb retorikai párbajt hozott, és bár Alfredo Pérez Rubalcaba igyekezett pontról pontra támadni Mariano Rajoy választási programját, a néppárti jelölt képes volt kijönni a szorításból. Az első két tematikus blokk megmutatta, hogy paradox módon a kormánypárti jelölt viselkedése és aktivitása már az ellenzéki Rajoy miniszterelnökségét veszi alapul, vagyis Rubalcaba taktikai szempontból miniszterelnöknek tekintette Mariano Rajoyt, kérdéseivel pedig megpróbálta hibás és hiányosnak tartott programját leleplezni.

A vita utolsó blokkja nagyobb teret engedett a politikusoknak arra, hogy az általuk egyéb prioritásként értékelt pontokról beszéljenek. Ezt a részt Rubalcaba nyitotta meg, aki az elmúlt 7 év szocialista kormányzása során elért szabadságjogok kérdését hozta fel, kiemelve a homoszexuálisok házasságát támogató liberális szocialista politikát, illetve a női egyenjogúság helyzetét. Miközben a nők helyzetének javítását Rajoy is prioritásként értékelte, a figyelmet inkább a bürokrácia helyzetére irányította. Rubalcaba utolsó témáját az ETA baszk szeparatista szervezet fegyverletétele jelentette, amelyben összefogásra buzdított a végső siker érdekében – Rajoy teljes egyetértése mellett.

A vita végeztével következhetett a politikai gyorselemzés, amelyben mind a Szocialista Párt, mind pedig a Néppárt megbízottjai egyértelmű győztesként tekintettek jelöltjükre. A megosztottság a politikai elemzők között is felütötte a fejét, hiszen igen eltérő látásmódok születtek a vita értékelése kapcsán. A legnagyobb spanyolországi politikai napilapok főcímei ugyanakkor eloszlatni látszottak a kételyeket: csupán a baloldali Público nevezte meg Alfredo Pérez Rubalcabát a vita győztesének, a többi sajtóorgánum eltérő mértékben ugyan, de Mariano Rajoy sikereként értékelte az este folyamán látottakat.

A vita óta a kép egyre árnyaltabbá válik, hiszen a közel sem reprezentatív internetes közvélemény-kutatások jóval kiegyenlítettebb eredményt mutatnak. A biztos pártszavazókat minden bizonnyal nem rendítették meg a látottak; a kiegyenlített retorikai küzdelem mind a szocialistáknak, mind pedig a néppárti tábornak visszaigazolást jelenthet. A meghatározónak számító bizonytalan szavazók ugyanakkor továbbra is nehéz döntés előtt állnak. A spanyol sajtóban megjelent elemzések nagyrészt egyetérteni látszanak abban, hogy a bizonytalan szavazatokra nem volt nagy hatással a hétfői televíziós vita. A szocialisták által remélt döntő fordulat elmaradt, ez pedig azt jelenti, hogy a Néppárt egyre magabiztosabban készülhet a kormányalakításra. A választásokig még másfél hét van hátra, és bár nagy meglepetéseket már nem prognosztizálnak az elemzők, az abszolút többség kérdése nyitott maradt. Úgy tűnik, a szocialisták számára ennek megakadályozása jelentheti az utolsó célkitűzést.

4 megjegyzés:

  1. Szia Péter,

    Te mit gondolsz, véletlen nyelvbotlás volt a "rodríguezelés"? Mert elsőre még én is elhittem, de kétszer...?":)

    A legjobbakat,
    Szeghalmi Zsolt
    (kitekinto)

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsolt!

    Nehéz kérdés. :) Igazából nekem gyanús, hogy kétszer lenne-e értelme ezt retorikailag eljátszani, valljuk be őszintén, Rajoy nem tűnik ennyire ravasznak azért. Úgyhogy én azt mondanám, hogy talán tényleg nyelvbotlás lehetett. Leginkább az zavar meg amúgy, hogy amikor Rubalcaba nekiugrott, akkor Rajoy nagyon hamar és nagyon frappánsan tudott riposztolni. Ez pedig nála kicsit gyanús... :)

    Te mit gondolsz?

    Üdvözlettel:
    Molnár Péter

    VálaszTörlés
  3. Rajoy ravasznak nekem sem tűnik!:) De azért vannak mögötte okos emberek! Én azt is el tudom képzelni, hogy beszéltek a stábbal arról, hogy talán elsüthetné. Aztán lehet, hogy a második már véletlen volt! :)) Igen, valóban frappáns volt, és gyorsan vágott az esze, ami engem is meglepett. Mi több, ironikus is volt - a spanyolok szerint először életében.:)

    Amúgy sokan mondják -utcai embere-, hogy nem lesz itt akkora földcsuszamlás...sok a rejtőzködő szocialista. Neked mit mondanak? Nekem mindenki azt, hogy majd meglátom, hogy 180-185 fölé nem megy a PP.

    Üdvözlettel:
    Szeghalmi Zsolt

    VálaszTörlés
  4. Hát tény, Rajoy nem egy nagy mókamester. ;) Ami a rejtőzködőket illeti, én kicsit szkeptikus vagyok, de holnap meglátjuk.

    Üdv,
    Péter

    VálaszTörlés