Oldalak

El clásico helyett


Bár a spanyol futball hazai rajongói talán még mindig kétkedve nézegetik a tabellát, ma este a Primera División két valódi gigásza lép pályára a bajnoki cím sorsát is befolyásolható mérkőzésen. A Barcelona ugyebár Madridba látogat, ám ezúttal a Vicente Calderónban játsszák a bajnokság igazi rangadóját.

Egy olyan Atlético Madrid, amelyik mindig nyer, az nem is igazi Atlético Madrid - gondolhatják a spanyol futballszurkolók. A piros-fehérek remek bajnoki kezdését követően a sajtó és a közvélemény egyaránt azt a fordulót várta, amikor megtörik a madridi klub lendülete és helyreáll a világ, de legalábbis a spanyol futball rendje. Most januárt írunk, és ez a pillanat még mindig nem jött el. A bajnokság utolsó "őszi" mérkőzéséig, a 19. fordulóig a madridi nagycsapatok közül csupán a Real bukdácsolt a La Ligában. Így jelenleg az FC Barcelona csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a 49 pontos Atlético de Madridot a bajnoki tabellán. Nem csoda, hogy a hatalmas várakozás által övezett rangadó előestéjén Madridban nagyot álmodnak.
Noha 20 fordulóval a bajnokság vége előtt kockázatos lenne kijelenteni, hogy a két klub a bajnoki címről dönt ma este, az álmok biztosan megmérettetnek a Manzanares-folyó partján. A hiánytalanul készülő Atléticóval szemben - Juanfran ötödik sárga lapját végül eltörölte a spanyol szövetség - egy látszólag kételyektől gyötört Barcelona áll majd. Az elől túlbiztosított csapatnak hátul fel kell tartóztatnia valahogy a 19 gólos Diego Costát és a piros-fehérek teljes támadósorát, vagy az örök futball-bölcsesség szerint eggyel több gólt rúgni az ellenfélnél. Miközben Messi játéka még mindig kérdéses. Noha a Getafe ellen csereként is duplázott, az Atlético védelme minden bizonnyal komolyabb feladat elé állítja majd a zseniális argentin futballistát. Ezzel együtt mégsem ő lesz majd az egyedüli argentin, aki eldöntheti a mai mérkőzés kimenetelét.

A két kispadon régi ismerősök foglalnak majd helyet, és nem csupán az augusztusi, barcelonai sikerrel végződött Szuperkupa-döntő kapcsán. A hazai kispadon ülő matracos ikon, Diego Pablo Simeone és a vendégek mestere Gerardo Daniel Martino évtizedek óta ismerik egymást az argentin pályákról. A korábbi ellentéteket immár felváltotta a kölcsönös tisztelet, a Szuperkupa döntetlenjeit követően azonban mindkettőjükben dolgozik a becsvágy a bajnokság legnagyobb rangadója előtt. Tata Martino szerint ezzel a Barcelonával "nem érdem nyerni", ám a bajnokság kimenetele szempontjából rendkívül fontos lenne az idegenbeli helytállás Madridban. Egy esetleges győzelem ugyanakkor egyértelműen tovább repítheti Cholo Simeone bravúrosan szereplő alakulatát. Még ha nem is közvetlenül az utolsó fordulóig. Vajon a Camp Nouban is meglesznek még az Atlético bajnoki álmai?

1 megjegyzés: