Oldalak

Baszk Kulturális Napok Szegeden és Budapesten


Immáron negyedik alkalommal kerülnek megrendezésre hazánkban a Baszk Kulturális Napok. Noha Morvay Károly professzor úttörő munkájának köszönhetően évtizedek óta tanítanak baszkot Magyarországon, az utóbbi években különösen fellendült az érdeklődés a baszk nyelv és kultúra iránt. Az Európa-szerte virágkorát élő baszk nyelvtanítás a legnagyobb hazai tudományegyetemeken is egyre nagyobb sikereket arat.

Izaskun Pérez, a SZTE és az ELTE baszk tanárának áldozatos munkája is kellett ahhoz, hogy a tavalyi évtől kezdődően mindkét egyetemen megnyílhassanak a baszk Etxepare Intézet támogatását élvező lektorátusok. Az euskara, a baszk nyelv ünnepének számító tavaszi Korrika-maratont, valamint az elmúlt évek kulturális rendezvényeit követően 2013-ban ismét megrendezésre kerülnek a szegedi és a budapesti Baszk Kulturális Napok.

A korábbi alkalmakhoz képest jelentősen kibővülő mini-fesztivál változatos programmal várja a baszk kultúrát megismerni vágyókat. Az elmúlt évekhez hasonlóan Baszkföldről érkező népzenészek mutatják be a régió dallamait, népviseletét és táncait, valamint idén lehetőség lesz autentikus baszk ízek megkóstolására is. Budapesten a baszk nép és Baszkföld hazai megismertetésének érdekében kötetlen hangvételű kulturális előadás, valamint dokumentumfilm-vetítés is lesz, míg Szegeden a Tudományegyetem által szervezett Őszi Fesztivál keretein belül kerülnek megrendezésre a baszk-programok. Néhány napra tehát hazánkba "érkezik" Baszkföld, a különleges hangulat és a jó szórakozás Szegeden és Budapesten is garantált!

A részletes program:

November 7. 20:00 - Milleniumi Kávéház (6720 Szeged, Dugonics tér 13.)

Két nép találkozása táncban és zenében egy estén, a hagyománynak megfelelően Baszkföldről érkező vendégművészekkel. Idén Xabier Losada, Andrea Losada, Izaskun Pérez és a hangszereik (trikitixa, pandero, alboka és txalaparta) húzzák a zenét a baszk mulatságban, a magyar népzenét pedig a Sámli zenekar szolgáltatja.


November 8. 19:00 - Bontxo Baszk Bistro (1055 Budapest, Falk Miksa utca 21.)
 
A pénteki napon 'Baszkföld kívülről/belülről' címmel kötetlen hangvételű, ismeretterjesztő-előadást hallgathatnak meg az érdeklődők egy igazán autentikus környezetben. Az estén a baszk nép kultúrájának, különleges nyelvének, történelmének és hagyományainak a megismerése mellett lehetőség lesz Baszkföld megízlelésére is. A kötetlen előadást kötetlen beszélgetés, valamint élőzenés mulatság követi.


November 9. 19:00 - Drunken Tailor (1081 Budapest, Népszínház utca 26.)

A budapesti baszk-magyar táncház előtti filmvetítésen bemutatásra kerül a 2012-ben forgatott 'Gazta zati bat (A Peace of Cheese)' című baszk dokumentumfilm. A Jon Maia népi rímköltő által rendezett alkotásban kultúra, hagyomány, gasztronómia és politika találkozik, miközben a néző egy teljesebb képet kap a baszkföldi mindennapokról. A vetítést követően kötetlen beszélgetés a filmről, majd pedig a Baszk Kulturális Napok záróakkordjaként baszk-magyar táncmulatság a Góbé Zenekarral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése