Oldalak

A lakatosok összefogtak a banki kilakoltatások ellen


A Pamplonai Lakatosmesterek Gyűlése összefogást kezdeményezett a banki kilakoltatások ellen, amely csak Navarra tartományban több, mint 700 családot érintett 2012-ben. A navarrai lakatosok a továbbiakban megtagadják a bankok által elvett lakások zárainak cseréjét.

2012 egyik legnagyobb társadalmi problémáját a hitelcsapdába esett családok jelentették Spanyolországban. A spanyol gazdaság válságos helyzete, az egyre növekvő megszorítások és az immáron 25 százalék fölé kúszó munkanélküliség sokakat a tönk szélére sodort. A válságot megelőző évek gazdasági bonanzáját, valamint a bankok kedvező hitelkonstrukcióit kihasználva a spanyol társadalom jelentékeny része eladósodott a 2000-es években. A történet közel sem tekinthető egyedinek, a kilakoltatásokban érintettek számának drasztikus megugrása azonban megdöbbentő társadalmi tragédiákhoz vezetett az országban. Az elmúlt év végén a média hetente számolt be a hitelcsapdában rekedtek öngyilkosságairól; egyesek a kilakoltatók szeme láttára vetették le magukat lakásuk erkélyéről, míg mások felgyújtották azt.

Miközben Mariano Rajoy néppárti kormánya továbbra is keresi a megoldást a spanyol társadalom súlyos problémáira, Pamplonában lakatosok mutattak példát mindenki számára. A navarrai főváros lakatosmesterei összefogást kezdeményeztek, és a Pamplonai Lakatosmesterek Gyűlése (Asamblea de Profesionales de la Cerrajería de Pamplona) decemberben úgy döntött, a továbbiakban nem kíván részt venni a kilakoltatásokban. A társadalmi szolidaritás nem csak szimbolikusan ölt testet tehát a lakatosoknál, akik vétlen, ugyanakkor aktív résztvevői voltak korábban a családok utcára kerülésének. Amint azt a szervezet szóvivője, Iker de Carlos több fórumon is elmondta, 2013-ban a bankoknak már Navarrán kívülről kell lakatosokat hívniuk az elvett lakások zárainak cseréjéhez.

(forrás: europapress.es)
Kérdéses, hogy a lakatosmesterek összefogásának végül lesz-e valódi társadalmi hatása Navarrában, a döntés azonban sokak számára példaértékűnek számít. A Navarrai Hitelkárosultak Platformja (Plataforma de Afectados por las Hipotecas en Navarra) azonnal köszönetét fejezte ki a lakatosmestereknek, remélve, hogy más társadalmi erők is magukénak érzik majd a kezdeményezést. A lakatosok mindenesetre tiszta lelkiismerettel dolgozhatnak tovább. Mint azt Iker de Carlos az El País napilapnak decemberben elmondta: "Tudjuk, hogy nem fogunk forradalmat kirobbantani, de azt szeretnénk, ha jelzésül szolgálna a kezdeményezés és a navarrai társadalom megoldást keresne erre az igazságtalan helyzetre."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése