Oldalak

Árvíz Navarrában


Miközben az elmúlt hét híradásai kivétel nélkül a Közép-Európában felbecsülhetetlen károkat okozó árvizekről szóltak, Észak-Spanyolországban is több helyen kiöntöttek a folyók. Navarrában a Duna budapesti tetőzésével egyidejűleg okozott váratlan felfordulást a folyók vízszintjének hirtelen megemelkedése.

 Az elmúlt napok folyamatos és nagy mennyiségű esőzéseinek köszönhetően - Pamplonára, Navarra tartomány székhelyére jóformán egész hétvégén át tartó csapadék zúdult - a Pireneusokban eredő folyók vízhozama néhány nap alatt drasztikusan megnövekedett Észak-Spanyolországban. A nagy mennyiségű hordalékot magukkal ragadó folyók elsősorban a Pamplonai-medencében okoztak nagyobb károkat. Éppen ezért tűnhet meglepőnek, hogy a híradások szerint vasárnap hajnalban még egyáltalán nem volt érvényben árvízkészültség a tartományi székhelyen, miközben kora délutánra a várost átszelő Arga-folyó vízhozama közel 11-szeresére növekedett és kiöntött medréből.

Több kistelepülésén, valamint Pamplona északi városrészeiben az Arga számos folyóparti utcát árasztott el, aminek következtében jelentősebb károk keletkeztek. Ennél is nagyobb gondot okozott az árvíz a szabadtéri parkolókban hagyott autók tulajdonosainak, akik az előrejelzések teljes hiányában nem tudták időben kimenekíteni a járműveiket. Miközben a városvezetés Pamplona történetének legnagyobb árvízéről beszél és a meteorológiai előrejelzés hibájára utal a riasztás elmaradásának okaként, a történtekkel szemben mindenki értetlenül áll. Egy folyó, amely a legszárazabb nyári hónapokban valóságos patakká apad, vasárnap komoly ijedséget okozott az észak-spanyolországi városban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése