Oldalak

Caminoteca - A zarándokok oázisa


A pamplonai katedrálistól kőhajításnyira található a Szent Jakab-út zarándokainak éléskamrája, a Caminoteca. A boltot, ahol a zarándok minden kívánságát teljesítik, egy magyar pár vezeti, akikkel a a cikk folytatásában interjút is olvashattok.

Noha Pamplona egyáltalán nem tekinthető nagyvárosnak, meglepő kulturális sokszínűség jellemzi a navarrai főváros utcáit. A jelentős bevándorlás mellett ez a Szent Jakab-útnak köszönhető, amely átszeli Pamplona óvárosát és tavasztól őszig zarándok-szóval tölti meg a levegőt. Az elmúlt 15 évben majdnem megtízszereződött a Szent Jakab-út zarándokainak a száma, a Camino pedig a vallási keretek közül kilépve a globális popkultúra részévé vált.

A nemzetközi érdeklődés részeként az utóbbi években Magyarországon is megszaporodtak a Caminóval foglalkozó hírek, miközben a könyvesboltok polcait útibeszámolók, regények és dokumentumfilmek tucatjai lepik el. A 2010-es, úgynevezett Szent Jakab-évben közel 280 ezer zarándok érkezett Santiago de Compostelába és a számuk idén is minden bizonnyal eléri majd a 200 ezret. A rövid időn belül megsokszorozódott érdeklődéshez lassan elkezdtek alkalmazkodni a utat övező városok is, és noha a tradicionális zarándokszállások évtizedek óta fogadják be a megfáradt gyalogolókat, a Caminóra épülő szolgáltatások még mindig gyerekcipőben járnak Észak-Spanyolországban.

Ettől, és a Szent Jakab-út hihetetlen átalakulásától vezérelve döntött úgy 2011-ben egy magyar pár, hogy zarándok-boltot nyit Pamplonában (baszkul: Iruña). A Caminoteca immár közel egy éve várja a zarándokokat az óváros szívében és aranyhal módjára igyekszik az eltörődött vándor minden kívánságát teljesíteni. A hasonlat azért állja meg a helyét, mert a zarándokok számára minden alapvető vagy éppen kevésbé alapvető dolog is megtalálható Anita és István boltjában. Az elengedhetetlen higiéniás készítményektől - figyelem, a zarándokok számára szigorúan kis kiszerelésben - egészen a túrabakancsokig és elsődleges ruházati cikkekig minden beszerezhető a Caminotecában. Emellett a kötelező szuvenírek és a speciális Camino-kiegészítők olyan széles választéka tárul a zarándok vagy éppen az egyszerű turista szeme elé, hogy az már szinte zavarba ejtő.

Helyszín-rajz
Bábel a Szent-Jakab-úton: magyar tulajdonos-eladók és zarándokok a világ minden tájáról, mindez a karakteresen baszk pamplonai óváros szívében. Bár Anita és István szerint - mint az interjúból is kiderül majd - voltak nehézségek a bolt megnyitása körül, mégis nagyszerű érzés kapcsolatban lenni a zarándokokkal a napi munka során. A Caminoteca nyitása óta is folyamatosan igyekeznek újabb és újabb árukat beszerezni a boltba, elsősorban a zarándokok kéréseinek és igényeinek megfelelően, akik nem egyszer hihetetlen történeteikkel is színesítik a napokat. A mindennapi ember számára már önmagában a zarándokok sokszínűsége is zavarba ejtő, hiszen a Föld legtávolabbi pontjairól érkező utazók tértek már be a boltba, köztük magyarok is természetesen. Ha tehát úgy döntötök, hogy nekivágtok Szent Jakab útjának és netán valamiben hiányt szenvednétek a pamplonai végeken, a Caminotecában biztosan találtok megoldást... és ez még csak nem is a reklám helye, csupán egy jó tanács.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése