Oldalak

Magyarok az Etxepare Intézet fotópályázatán


Az Etxepare Baszk Intézet fotópályázatot hirdetett "Etxepare a világ körül" címmel, amelyen magyar egyetemi hallgatók is részt vesznek. A pályázat célja a baszk kultúrintézet megismertetése, a legtöbb like begyűjtője pedig nyáron nyelvtanfolyamon vehet részt Baszkföldön. A magyar diákok fényképeire egészen december 9-ig itt tudtok szavazni.

A sokak által ismert spanyol Cervantes vagy a német Goethe Intézet mellett 2007 óta Baszkföld is büszkélkedhet saját kultúrintézettel. Noha a baszkok kapcsán nem beszélhetünk önálló országról, a baszk nyelv egyedülállóságát senki sem vonja kétségbe. A történelmi Baszkföld (Euskal Herria) és legfőképpen az amerikai kontinensen népes diaszpóra mellett a baszk nyelv iránt egyre többen érdeklődnek szerte a világon, a baszk intézet pedig ennek az elősegítését tűzte zászlajára. Bár a Juan José Ibarretxe vezette baszk tartományi kormány már egy 2007-es rendeletében döntött az Etxepare Baszk Intézet (Etxepare Euskal Institutua) létrehozásáról, a kezdeti időszakot számos nehézség jellemezte. A kultúrintézet működése valójában 2010 júniusától vált meghatározóvá, amikor az átmeneti éveket követően kinevezték az intézet első igazgatóját, Aizpea Goenaga-t.

Az elmúlt közel másfél évben a baszk nyelv és kultúra terjesztésében rendkívül fontos szerepet játszott az Etxepare Intézet, amely fokozatosan vette át az alapításkor kitűzött célokat. A kultúrintézet immáron a baszk első számú külföldi exportőre, a nyelv megismertetésén és oktatásán kívül számos kulturális tevékenységnek is teret adva. A folyamatos terjeszkedésnek köszönhetően az Etxepare az idei évtől kezdve 15 országban 39 lektorátust tart fent, két amerikai katedrán kívül pedig hamarosan egy harmadik megnyitására készül Németországban. Az Etxepare Intézet 2012 szeptemberében Magyarországon is megnyitotta lektorátusait a Szegedi Tudományegyetem illetve az ELTE Spanyol Tanszékének keretein belül. Izaskun Pérez baszk lektor erőfeszítéseinek köszönhetően pedig 2011 óta minden év tavaszán megrendezésre kerülnek hazánkban a Baszk Kulturális Napok, amelyről itt is olvashattok majd egy későbbi írásban.

Foto: Izaskun Pérez
Az "Etxepare a világ körül" című pályázat az intézet megismertetése mellett a lektorok és hallgatók megismerését is elősegíti, akik nem kevés kreativitással felvértezve kattintgattak az intézet logóját is megjelenítő képeken. A fotópályázat értékét és az intézet működésének célját jól jelzi, hogy a legtöbb szavazatot begyűjtők nyári nyelvtanfolyamon vehetnek részt Baszkföldön. A budapesti és szegedi hallgatók fényképeire az intézet facebook-oldalán, itt tudtok szavazni december 9-ig. Ahogy 1545-ös művében Bernat Etxepare írja: "Euskara jalgi hadi mundura", baszk nyelv mutasd meg magad a világnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése