Oldalak

Könyv a Franco-korszak filmművészetéről


A spanyol filmművészet iránt érdeklődők számára igazi csemegét ígér Dr. Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem oktatójának új könyve, amely ezekben a hetekben kerül a könyvesboltokba. Fájó, ugyanakkor örömteli is egyben, hogy a szegedi Spanyol Tanszék fiatal oktatójának munkája az első magyar nyelven megjelenő könyv ebben a témában. 

A Franco-diktatúrában a filmpolitika prioritást élvezett a rezsimet irányító személyek körében, olyannyira, hogy maga a spanyol diktátor is aktívan foglalkozott a mozgóképpel. Kevesen tudják, hogy Francisco Franco tábornok még forgatókönyvírói szerepben is feltűnt. A korabeli spanyol társadalomra nagy befolyást gyakorolt a mozi, amit a társadalompolitika irányítói tudatosan ki is használtak. A rezsim filmművészetében fontos szerepet játszott a bel- és külpolitikához igazodó filmpolitika, a filmpropaganda, valamint a más diktatúrákhoz képest is szigorúbb cenzúra.

Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszék oktatójának monográfiája átfogó képet ad a Franco-rendszer filmművészetének hátteréről. Bemutatja, hogy Franco tábornok filmpolitikája milyen elemeket vonultatott fel, hogyan jelent meg a mindent átfogó ideológia a döntésekben és egyes filmekben, valamint az azokat előállító infrastruktúrában. Végezetül azt is megvizsgálja, hogyan illeszkedett mindez abba a nemzetközi viszonyrendszerbe, amely felé a spanyol rezsim tudatosan pozicionálni kívánta magát. A könyv elsősorban történeti szempontból elemzi a szóban forgó témákat, érintve a szükséges filmművészeti kérdéseket is, kiegészítve a filmtörténet és a történelem területét összekapcsoló módszertani megközelítésekkel. Lénárt András könyvének egyes fejezetei kedvcsinálóként már olvashatóak.

Lénárt András: A spanyol film a Franco-diktatúrában. JATE Press, 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése