Oldalak

Százezres élőlánc a baszk önrendelkezés mellett


Egy évvel a Gure Esku Dago ("A mi kezünkben van") civil mozgalom elindítását követően vasárnap hatalmas tömegdemonstrációt tartottak Baszkföldön. A 123 kilométeres élőlánchoz szükséges 50 ezer résztvevőt végül sikerült megtriplázniuk a szervezőknek, akik ezzel a rendezvénnyel kívánták felhívni a figyelmet a baszk nép önrendelkezéshez való jogára.

A népszavazások éve lehet 2014 - írtuk idén januárban a Gara nacionalista napilap vezércikkének parafrázisaként. Ennek tükrében a baszk önrendelkezési folyamat vasárnap fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a tavaly megtartott katalóniai élőlánc mintájára hatalmas tömegdemonstrációt tartottak Baszkföldön. A 2013-as Katalán út résztvevőinek számát 500 ezer és egymillió fő közöttire becsülték, a jelentősen kisebb lélekszámú Baszkföldön most ennek töredékét is nemvárt sikerként ünnepelték a szervezők. A Gure Esku Dago egy évvel ezelőtt indított kezdeményezése a bizkaiai Durango, valamint a navarrai Pamplona-Iruña városait kötötte össze a 123 kilométeres élőlánccal, amely a katalán rendezvénytől eltérően nem a függetlenség, hanem az önrendelkezési jog mellett tört pálcát.

A szervezők tájékoztatása szerint a sikeres élőlánchoz szükséges 50 ezer fős létszámot végül jelentősen túllépték. Az elmúlt hetekben az érdeklődőknek a civil szervezet helyi gyűlésein, valamint online formában is lehetőségük volt regisztrálni, az utolsó napok megnövekedett érdeklődése mégis okozott bizonyos nehézségeket a Gure Esku Dago aktivistái számára. A baszk nyelv ünnepének számító Korrika maratoni futáshoz hasonlóan a résztvevők ezúttal is feliratkozva válthatták meg "métereiket", az öt eurós hozzájárulások pedig lehetővé tették a szervezők számára a tömegrendezvény sikeres megvalósítását. A becslések szerint az élőláncban végül körülbelül 150 ezer ember vehetett részt vasárnap, miután a több, mint 100 ezer regisztrált résztvevő mellett további tízezrek csatlakoztak a hatalmas tömegdemonstrációhoz.

"Önálló nemzet vagyunk, jogunk van az önrendelkezéshez, eljött a lakosság ideje" - hirdette a rendezvény mottója. Ennek megfelelően, a civil összefogással megvalósuló élőlánc mögé hamar felsorakoztak a nacionalista pártok, miközben Gipuzkoa küldöttgyűlése anyagi támogatást is biztosított a szervezőknek. A baszk provinciát kormányzó radikális, ún. abertzale baloldal mellett a mérsékelt Baszk Nacionalista Párt egyes meghatározó politikusai is személyesen vettek részt a rendezvényen, csakúgy mint a baszk szakszervezetek jelentős részének vezetői. A távol maradók között találjuk ugyanakkor a Néppárt baszkföldi szervezetét, valamint a Baszk Szocialista Pártot, amelynek pártelnöke súlyosan megosztónak nevezte a kezdeményezést. A tömegrendezvény mintájára a világ számos pontján - többek között Buenos Airesben, New Yorkban, Sydneyben és Mexikóvárosban - tartottak kisebb szimpátiademonstrációkat a diaszpórában élő baszk közösségek.

Az írás a Kitekintő külpolitikai portálon is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése