Oldalak

Pamplona nem csak a kiesést siratja


Patxi Puñal szomorú búcsúja
Miközben a futballvilág az Atlético de Madrid spanyol bajnoki győzelmét ünnepli, a Primera División táblázatának alján a Real Betis, a Valladolid és az Osasuna szurkolói a kiesést siratják. Pamplonában kis híján tragédiát szült a spanyol záróforduló, amely az Osasuna csapatkapitányának, Patxi Puñalnak egyben a visszavonulást is jelentette.

"Nem állíthatják, nem állíthatják meg Patxi Puñalt" - kezdett rá a navarrai csapatkapitány rigmusára a zsúfolásig megtelt El Sadar közönsége a Real Betis elleni mérkőzés 10. percében. Az Osasuna "tizese" végig a pályán volt a 20 ezer néző előtt rendezett kiesési rangadón, amely az andalúzok idei vesszőfutása miatt már csak a hazaiak számára bírt igazi téttel. Az navarrai csapat ennek megfelelően kezdte a találkozót Pamplonában, és egy perccel az 513. mérkőzését játszó klubikon dalát követően Oriol Riera találatával a vezetést is megszerezte. Noha az Osasuna sorsa továbbra is az Almería-Athletic Club, valamint a Rayo Vallecano-Getafe mérkőzések alakulásától függött, az El Sadar úgy ünnepelt, mintha a klub máris elérte volna a biztos bennmaradást.

A hatalmas érzelmek kis híján tragédiához vezettek, miután a kapu mögött lezajló emberlavinát a lelátó korlátja nem bírta megtartani. A szintkülönbség miatt az Indar Gorri szurkolói csoport tagjainak egy része a pályára zuhant. A megrongálódott korlát, valamint a pályára kerülő közel száz fős tömeg miatt a helyzet súlyossága elsőre megjósolhatatlannak bizonyult, a játékvezető pedig azonnal felfüggesztette a mérkőzést. Noha hétfőre a 68 sérült közül egy combcsont-törést szenvedett férfi kivételével mindenki elhagyhatta a Navarrai Kórházat, sokak számára az 1980-as évek stadionkatasztrófái elevenedhettek fel az El Sadarban lejátszódott tragikus jelenetek láttán. Nemrég a vallecasi stadionban szenvedtek kisebb nézőtéri balesetet az Athletic Club szurkolói, amely az 1989-ben átépített pamplonai stadionban történtekkel együtt felhívja a figyelmet a spanyol pályák egy részének elhanyagolt állapotára.

A balesetet szenvedett lelátórész

A mérkőzés fél órás késést követően folytatódhatott, ám a hazai szurkolóknak végül ez aligha jelentett sok örömet. Az Osasuna hiába győzte le hazai pályán a már korábban kiesett Betist, az Almería, a Granada és a Getafe számára is szerencsésebben alakult az utolsó forduló a Primera Divisiónban. Az navarrai pirosak ezzel 14 év után visszatérnek a másodosztályba, amelyet az elmúlt években már többször csupán hajszál híján sikerült elkerülniük. A tavalyi idényben a csapat végül az utolsó előtti fordulóban biztosította be bennmaradását a legjobbak között, a szurkolók által is felkarolt nagy tavaszi hadjáratnak köszönhetően. Most úgy tűnik, az akkori megmenekülés csak elnyújtotta a navarrai klub agóniáját, amelyet a sportszakmai kudarcok mellett súlyos gazdasági nehézségek is hátráltatnak. Az Osasuna jövője ebből adódóan bizonytalan, hiszen a másodosztály további komoly bevételkiesést hozhat Pamplonában.

A tragikus záróforduló legnagyobb csalódása egyértelműen Patxi Puñalt érte, aki 17 idényt követően 38 évesen búcsúzik el az aktív labdarúgástól. A pirosak klubikonja a kiesést követően könnyek között ballagott le az El Sadar gyepéről, ahol korábban számos nagy pillanatot élhetett át, köztük a 2006-os Bajnokok Ligája selejtezőt, és a későbbi UEFA Kupa menetelést. Egy idény híján Puñal teljes profi karrierjét az Osasunában töltötte, ahol hozzáállásával másfél évtizede mutat példát a klub futballistái számára. A csapatban és a városban betöltött szerepét jól jelzi, a szurkolók még a kiesés miatti csalódottságukban sem feledkeztek meg csapatkapitányukról, és a lefújást követően rákezdtek Puñal rigmusára. Pamplona hálás annak, aki korábban jóban és rosszban egyaránt kitartott mellette. "A karrierem nem volt könnyű, sőt, inkább nehézkesnek mondanám, de azt nem gondoltam volna, hogy a legnehezebb a végére maradt." - mondta a lefújást követően Patxi Puñal.

2013-ban még sikerült a bennmaradás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése